Agenția pentru Eficiență Energetică (AEE), în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC), a prezentat Ghidul practic privind iluminatul stradal în zonele rurale ale Moldovei. Publicația a fost elaborată de Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) ”Viitorul”, cu sprijinul Agenției de Cooperare Internaționale a Germaniei (GIZ), oferit prin intermediul proiectului ”Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova”.

Ghidul oferă recomandări utile pentru autoritățile locale pentru a deține un serviciu eficient și durabil de iluminat stradal. Îndrumarul a fost elaborat ca urmare a lecțiilor învățate la derularea proiectului pilot de iluminare stradală eficientă a comunei Tătărăuca Veche, raionul Soroca. Proiectul a fost finanțat de Guvernul Germaniei prin intermediul GIZ și implementat de Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord.

Astfel, publicația evidențiază avantajele utilizării LED-urilor. Or, în Tătărăuca Veche, datorită unui sistem modern de iluminare, se diminuează de două ori costurile de consum a energiei electrice. Anual, economiile se vor cifra la 117 000 de lei, faţă de utilizarea soluţiilor clasice, neeficiente din punct de vedere energetic.

Totodată, ghidul explică etapele constituirii serviciului public de iluminat stradal și oferă instrumente pentru a estima cheltuielile de proiectare, întreținere, personal. De asemenea, autorii oferă soluții practice pentru a identifica sursele de venit pentru mentenanță și propun modele de stabilire a tarifelor și implicare a cetățenilor De exemplu, costul care e achitat lunar în comuna Tătărăuca Veche este de 10 lei pe gospodărie. Îndrumarul în domeniul iluminatului stradal eficient din punct de vedere energetic conține practici de succes din Uniunea Europeană, care ar putea fi aplicate în Republica Moldova.

Publicația, disponibilă în română și rusă, a fost editată într-un tiraj total de 1000 de exemplare și va fi distribuită autorităților locale, pentru a fi utilizate la instruirea managerilor energetici raionali. Rolul acestor funcționari este de a consilia primăriile pentru a reduce costurile pentru energie și pentru a utiliza tehnologii eficiente din punct de vedere energetic.

Pe domeniul eficienței energetice, GIZ mai susține două proiecte pilot: de creștere a eficienței energetice a spitalelor din Orhei și Nisporeni.

Proiectul „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova” este implementat de Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ) şi este sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida), Ministerul Afacerilor Externe al României și Uniunea Europeană.

Ghidul poate fi accesat aici: Română, Rusă

Sursa foto: Ziaruldepenet.ro