Un grup de specialiști din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC), Agenției de Dezvoltare Regională Sud(ADR Sud), precum și consultanți de la Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) au  participat la un atelier de lucru de două zile privind stabilirea sistemului de monitorizare și evaluare bazat pe rezultate în cadrul proiectului  regional de „dezvoltare a serviciilor de aprovizionare cu Apă și canalizare  în raionul Cahul”, finanțat de Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

La întrunire au  participat  specialiști din Secțiile de planificare strategică, managementul proiectelor, relații cu publicul și achiziții din cadrul  ADR Sud, care, alături de consultanții GIZ și-au propus să revizuiască sistemul de monitorizare bazat pe rezultate.

În procesul de lucru a fost redat în detalii mecanismul de implementare a celor 5 proiecte-pilot din cadrul proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova”. Acest mecanism este bazat pe modelul „Pentagonul”, ce include următoarele etape:

  • planificare şi programare integrată la nivel local;
  • îmbunătăţirea cooperării dintre administrațiile publice locale (APL);
  • investiţii în optimizarea infrastructurii pentru prestarea serviciilor publice locale;
  • consolidarea capacităţilor APL-urilor şi a prestatorilor de servicii;
  • mobilizarea şi sensibilizarea populaţiei.

În cadrul exercițiilor practice, pe care le-au îndeplinit, participanții au elaborat matricea cadrului logic a proiectului dat și au inițiat procesul de elaboare a riscurilor posibile în implementarea proiectului dat.

În rezultatul sesiunii, urmează  ca agenția să stabilească un sistem de monitorizare bazat pe rezultat (MBR) îmbunătățit, atît  pentru proiectele de instrastructură finanțate din Fondul de Investiții German, cît și din Fondul Național de Dezvoltare Regională.