A avut loc recepția finală a sediului ÎMDP „Apă-Canal Costești”, în valoare de 682.655,01 de lei și cu o suprafață de 300 m2.

Edificiul a fost reparat în cadrul proiectului-pilot „Aprovizionarea cu servicii de apă și canalizare a locuitorilor satului Duruitoarea Veche, comuna Costești, raionul Râșcani”, implementat de Agenția de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord), în parteneriat şi cu sprijin financiar din partea Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), în contextul proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova”.

În rezultatul implementării proiectului, au fost construite 7,5 km de rețele de apeduct și 3,2 km de reţele de canalizare, care vor permite efectuarea a 30 de conexiuni la acest sistem. E de menționat că, inițial, s-a planificat construcția a 7,1 km de rețele de apeduct.

Lucrările au fost executate în baza autorizaţiei de construcții nr. 13 din 13 noiembrie 2012, eliberată de APL Costești.

Comisia de recepţie şi-a desfăşurat activitatea în intervalul 15-27 mai. Membrii comisiei de recepție au fost primarul de Costeși, președintele comisiei, Ion Pleșca; directorul ADR Nord, Ion Bodrug; șeful Secției managament proiecte, ADR Nord, Constantin Bândiu; arhitectul-șef al raionului Râșcani, Anatolie Manole; managerul de proiect, consultant GIZ, Svetlana Caliniac.

Lucrările de reconstrucție a apeductului din Duruitoarea Veche au fost finalizate integral anul trecut, în luna august, fiind inaugurat la 6 septembrie 2012. În scurt timp, a avut loc și recepţia finală a lucrărilor. Bunurile obținute în urma implementării proiectului au fost transmise beneficiarului final, APL Costești, în octombrie 2012.

Conform facturii finale, pentru construcția rețelelor de apeduct și de canalizare au fost valorificați 2 233 909,36 de lei, inclusiv 120 000,00  de lei cofinanțare din partea APL Costești.

Valoarea totală a proiectului este de 3 074,21 de mii de lei, GIZ alocând 2 954,21 de mii de lei. Sediul ÎMDP „Apă-Canal Costești” și rețelele electrice interioare au fost reparate din surse adiționale ale GIZ. Comunitatea a contribuit cu 102,00 mii lei, bani necesari pentru elaborarea documentației tehnice la proiect. Pe lângă măsuri de optimizare a infrastructurii, proiectul contribuie şi la optimizarea capacităţilor operaţionale ale prestatorului de serviciu ÎMDP „Apă-Canal Costeşti”.