În perioada 6-7 august 2015, 17 specialiști în servicii de support business ai Camerei de Comerț și Industrie (CCI) au participat la un curs teoretico-practic în domeniul achizițiilor publice, care a fost organizat de CCI în parteneriat cu Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), în cadrul Proiectului “Modernizarea serviciilor publice locale” prin intermediul Programului Pilot de Dezvoltare Regională al Uniunii Europene. Scopul evenimentului a fost de a instrui specialiștii CCI în domeniul achizițiilor publice, pentru ca aceștia, ulterior, să ofere consultanță întreprinzătorilor din regiune.

Seminarul a fost moderat și facilitat de către expertul național Ecaterina Grib. Evenimentul s-a axat pe aspectele ce țin de legislația în vigoare, procesul de pregătire și procedura de contractare, condițiile de modificare a contractului și executarea lui, precum și asocierea operatorilor economici.

Eudochia Cucoș, consultant CCI Balți: “caracterul deschis al discuțiilor, informația despre aspectele cadrului legal al achizițiilor publice și abordarea metodologiei de implementare în domeniul achizițiilor m-a ajutat să înțeleg mai bine unele detalii ce țin de acest domeniu”.

Dorin Rojnevschi, consultant CCI Chișinau: “Consider că desfășurarea unor asemenea instruiri în domeniul achizițiilor publice este o activitate foarte necesară pentru a consolida cunoștințele agenților economici privind achizițiile, legislația și reglementările în domeniu. Datorită acestor seminare vom putea ajuta atât agenții economici cât și autoritățile publice, în special în verfificarea dosarelor de achiziții publice”.

Tatiana Bîlba, reprezentant al GIZ, a menționat că oamenii de afaceri au nevoie de suport în domeniu, mai ales în vederea pregătirii pachetului de acte pentru participarea la licitaţiile publice. “Anterior GIZ a organizat mai multe evenimente de așa fel pentru agenții economici autohtoni. În urma acestora, s-au identificat câteva provocări și probleme cu care se confruntă întreprinderile, una din ele este, de exemplu, pregătirea incorectă a pachetelor de documente, iar drept rezultat ofertele lor devin necompetitive. Altceva e că, operatorii economici beneficiază de un suport redus în procesul achizițiilor publice, având la dispoziție doar cadrul legal care reglementează domeniul respectiv, ceea ce este insuficient. Ei au nevoie de sfaturi practice, exemple concrete”, a subliniat Tatiana Bîlba.

În luna octombrie, se preconozează organizarea seminarelor de informare şi instruire  pentru agenții economici din regiuni.

Proiectul „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova” este implementat de Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ) şi este sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida), Ministerul Afacerilor Externe al României și Uniunea Europeană.