La 30 iunie a.c., o delegație constituită din membrii instituțiilor de cooperare internațională în Republica Moldova au efectuat o vizită de lucru în Unitătea Teritorială Autonomă (UTA) Găgăuzia unde au avut o întrevedere cu Irina Vllah, bașcanul regiunii, Vadim Ceban, prim-vicepreședinte al Comitetului Executiv al Găgăuziei și Maria Bordeniuc, șefa Direcției dezvoltării economice din cadrul Comitetului Executiv al Găgăuziei.

Delegația instituțiilor de cooperare din Germania a fost condusă de Thomas Weithoner, șeful adjunct al Misiunii, Ambasada Germaniei în Republica Moldova. Din componența acesteia au mai făcut parte Iva Stamenova, atașatul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Dietrich Hahn, consultantul internaţional superior în domeniul serviciilor publice locale, Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și Sergiu Guțu, șeful oficiului din Chișinău a Băncii de Dezvoltare a Germaniei KfW.

În cadrul întrevederii s-a discutat despre posibilitățile de colaborare și implementare a proiectelor ce țin de domeniul dezvoltării regionale. Thomas Weithoner, șeful delegației, a menționat că Republica Federală Germană oferă asistența în domeniul dezvoltării regionale prin intermediul Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor al Republicii Moldova (MDRC).

La rândul său, bașcanul Irina Vlah a vorbit despre necesitatea creării Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) în UTA Găgăuzia, iar Vadim Ceban, prim-vicepreședinte al Comitetului Executiv al Găgăuziei, a subliniat despre importanța implementării pe teritoriul Găgăuziei a proiectelor ce țin de alimentarea cu apă și de canalizare (AAC), eficienței energetice și managementul deșeurilor solide.

Dietrich Hahn, consultant internaţional superior GIZ în domeniul serviciilor publice locale a menționat că organizația care o reprezintă este implicată în proiecte ce țin de comeniul AAC în orașul Cahul și, potrivit lui, această experiență ar putea fi implementată și pe teritoriul UTA Găgăuzia. În acest sens, Sergiu Guțu, șeful oficiului KfW din Chișinău a menționat că bancă KfW ar putea susține proiectul ce prevede alimentare cu apă a orașului Vulcănești.

Pe domeniul aprovizionării cu apă și canalizare, GIZ susține trei proiecte-pilot: în raionul Cahul, Râșcani și Leova.

Promovarea cooperării între Guvernul Germaniei şi Guvernul Republicii Moldova a început în 1994. De atunci, au fost implementate un şir de proiecte importante de dezvoltare, care au avut drept scop facilitarea procesului de tranziție de la o economie planificată la cea de piață.

Sursa foto: Gagauziainfo.md