52 de specialiști din domeniul aprovizionării cu apă și de canalizare au participat la Expoziția Internațională “ExpoApa 2015”, care a avut loc la București în perioada 14-19 iunie 2015. Sprijinul pentru vizită a fost acordat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), în parteneriat cu Asociația „Moldova Apă-Canal”.

Delegația din Republica Moldova a mai vizitat trei întreprinderi din domeniu din România: Societatea Comercială „ApaNova” (București), Societatea Comercială „Wilo România” (Chiajna) și Societatea Comercială „Raja Constanța” (Constanța). Specialiştii s-au familiarizat cu noile tehnologii ale obiectelor reconstruite și modernizate cu suportul financiar al donatorilor internaționali.

Gheorghe Ghetivu, directorul Întreprinderii Municipale „Apă-Canal” Cahul a menționat: „schimbul de experiență pe care l-am avut cu partenerii din România în domeniul utilizării noilor tehnologii, în scrierea de proiecte, precum și atragerea de fonduri pentru îmbunătățirea serviciilor AAC a fost unul foarte productiv, iar pe viitor ne propunem să dezvoltăm colaborarea noastră în acest domeniu”.

La rândul său, Tudor Panici, directorul Întreprinderii Interraionale de Stat “Acva Nord” Bălți-Soroca, a relatat: “Cunoștințele și experiența acumulată ne vor ajuta la dezvoltarea capacităților manageriale și la aplicarea noilor viziuni ce țin de gestionarea serviciului public de alimentare cu apa și de canalizare”.

Expoziția Internațională Specializată „ExpoApa” este organizată anual de Asociația Română a Apei (ARA). La expoziție participă companiile locale și internaționale producătoare și distribuitoare de materiale, agregate, pompe, contoare, vehicule speciale, tehnologii moderne, din sectorul alimentării cu apă şi canalizare. Evenimentele sunt orientate către specialiștii din sectorul de apă, începând cu administratorii de resurse, operatorii, dar și către publicul interesat în îmbunătățirea performanțelor tehnice și de gestionare a sectorului.

Proiectul „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova” este implementat de Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ) şi este sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida), Ministerul Afacerilor Externe al României și Uniunea Europeană.