O delegație din Republica Kirghiză a venit în țara noastră pentru a studia politica dezvoltării regionale. Funcționarii străini vin să cunoască evoluţia procesului de dezvoltare regională în Republica Moldova, inclusiv  inițierea procesului, cadrul legal aprobat și cadrul instituțional.

Astfel, în perioada 4-7 noiembrie curent, delegația din Kirghizia vizitează regiunile de dezvoltare din Moldova, discută cu mai mulți reprezentanți ai autorităților centrale și locale pentru a cunoaște proiectele de dezvoltare regională  implementate cu succes, învăță despre planificarea în dezvoltarea regională, precum și stabilesc rolul APL în atragerea resurselor financiare pentru dezvoltarea regiunii.

La Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor delegația străină a discutat, astăzi, cu reprezentanții Direcției generale dezvoltare regională (DGDR) și  specialiștii Direcției relații internaționale și atragerea investițiilor (DRIAI) despre istoria şi structura ministerului, cadrul normativ şi legal, rolul consiliilor raionale în procesul implementării politicii de dezvoltare regională, prevederile generale ale Strategiei Naţionale de dezvoltare regională, precum și despre mijloacele financiare ale Fondului Național de Dezvoltare Regională (FNDR).

Valerian Bînzaru directorul DGDR a precizat obiectivele Strategiei Naţionale de Dezvoltare și a menționat funcţiile Consiliului Naţional de Coordonare a Dezvoltării Regionale (CNCDR) în repartizarea resurselor financiare din FNDR. De asemenea, oficialul a vorbit detaliat procedura de selectare a proiectelor finanțate din FNDR, inclusiv etapele de desfășurare a apelului de propuneri de proiecte.

La rîndul său, Svetlana Rogov șefa DRIAI a vorbit despre impactul asistenţei externe şi formele existente de cooperare bilaterală și multilaterală.

După un schimb de informații, reprezentanţii delegaţiei din Kirghizia au comparat metodele şi formele de implementare şi coordonare a politicii de dezvoltare regionale din țara noastră cu cele practicate de instituţiile omoloage din țara lor. Ei au mulţumit pentru disponibilitatea parţii moldave de a-și împărtăși experiența  și și-au exprimat disponibilitatea în vederea stabilirii unor noi parteneriate și cooperări bilaterale pe proiecte concrete.