La 7 iulie a.c., la Cimișlia a fost organizat pentru reprezentanții sectorului privat din sudul țării seminarul cu tematica „Achiziții publice – oportunitățile sectorului privat prin optimizare și asociere”. La eveniment au participat reprezentanții Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Sud, Agenției Achiziții Publice (AAP), Camerei de Comerț și Industrie (CCI), Agenţiei de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ) și reprezentanții sectorului privat din Regiunea de Dezvoltare Sud.

În cadrul seminarului de lucru, experții internaționali Sequa, Anja Theurer și Torsten Stehr au prezentat celor prezenți informații despre cadrul legal în domeniul achizițiilor publice din Republica Federală Germania, precum și despre modul în care se desfășoară procesul de achiziții publice, dar și de comunicare cu sectorul public în această țară.

Tatiana Cojocaru, directoarea filialei Hâncești a CCI, a menționat că instituția care o reprezintă organizează sesiuni și seminare de informare pentru agenții și operatorii economici care participă în procesul de achiziții publice. Potrivit ei, “există multe provocări în domeniul, însă principala problemă este necunoșterea legislației cu privire la achizițiile publice. Astfel, scopul acestor seminare este unul de informare a părților implicate cu legislația în domeniu”, a menționat Tatiana Cojocaru.

“Aceste seminare sunt foarte utile, din simplu considerent că toate părțile implicate în procesul de achiziții publice se întâlnesc împreună și se face un schimb de experiență și cunoștințe care vor fi utilizate în viitor. În domeniul achizițiilor publice în Republica Moldova există câteva probleme, care trebuie soluționate, altfel vom rămâne acolo unde suntem acum. Într-adevăr lipsa informării sau necunoașterea este cea mai mare din ele, însă nici celelalte nu pot fi neglijate, corupția sau lipsa transparenței în procesul achizițiilor publice”, a declarat Nicolae Dănilă, Apă-Canal, Stefan-Vodă, directorul Întreprinderii Municipale „Apă-Canal Ştefan Vodă”.

Existența problemelor și provocărilor în domeniul achizițiilor publice a fost menționată și de Ecaterina Grib, expertă locală în achiziții publice. “Cea mai mare dintre ele însă rămâne necunoașterea cadrului legal. Luând în considerație, că în domeniul achizițiilor publice există numeroase reglementări și acte normative  actorii implicați în acest proces, nu reușesc să le examineze în întregime. Bineînțeles, că sunt și alte provocări menționate de participanți, dar ei trebuie să înțeleagă, că în momentul când ai o ofertă bună și completă, atunci chiar nu ai de ce teme și oricând, post-factum, dacă crezi că ai fost defavorizat să mergi în instanțe și să demonstrezi contrariul”, a menționat Ecaterina Grib. În acest sens, “trebuie să înțelegem că specialiști în toate domeniiile nu există, iar seminarele organizate au drept scop informarea operatorilor economici  despre drepturile și obligațiile sale în procesul achizițiilor ”, a mai adăugat experta.

Seminarul „Achiziții publice – oportunitățile sectorului privat prin optimizare și asociere” este organizat în toate cele trei regiuni de dezvoltare ale țării. Pe 6 iulie, acesta a fost ținut în Regiunea de Dezvoltare Centru, la Ialoveni, iar mâine, 8 iulie, va fi organizat la Bălți, pentru reprezentanții Regiunii de Dezvoltare Nord. Evenimentele organizate au loc cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, oferit în cadrul proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova”, implementat de Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ), în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor (MDRC) şi Agenţiile de Dezvoltare Regională (ADR) Nord, Centru şi Sud.

Suportul complementar pentru sectorul privat este acordat de compania de consultanţă Sequa, în parteneriat cu Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova (CCI) și filialele sale locale.

Proiectul „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova” este implementat de Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ) şi este sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida), Ministerul Afacerilor Externe al României și Uniunea Europeană.