Procedurile de achiziții publice a fost tematica unui seminar de instruire organizat pentru peste 30 de reprezentanți ai organizațiilor societății civile din Regiunile de Dezvoltare Nord, Centru și Sud ale Republicii Moldova. Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” (MSPL), implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

Petru Veverița, Consultant Național Superior GIZ/MSPL: „Rolul societății civile va fi unul foarte important și anume, organizațiile contractate vor avea drept sarcina principală monitorizarea proceselor de achiziții publice în conformitate cu standardele Uniunii Europene, precum și cu rolul Grupului de lucru în achizițiile publice. Totuși, pe lângă procesul de monitorzare, organizațiile societății civile vor coordona și procesul de planificare, vor facilita pentru administrațiile publice locale oportunitățile de cooperare inter-municipală, dar și vor informa populația despre diverse acțiuni și procese în implementarea proiectului”.

Cursul de instruire a fost facilitat de Adrian Mihailescu, expert internațional în domeniul achizițiilor publice din România, care a prezentat informația și diverse studii de caz cu privire la cadrul general și aspectele de bază a procedurilor de achiziții publice, criteriile de selecție și cele de atribuire, precum și aspectele contractuale. În a doua parte a seminarului expertul local Valerian Tăbârță le-a vorbit participanților despre rolul societății civile în cadrul procesului de achiziții publice.

*************
Proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” (MSPL) este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului al Republicii Moldova și sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Uniunea Europeană, Guvernul României, Guvernul Suediei și Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC).