La 3 septembrie 2015, conducerea Academiei de Administrare Publică (AAP) a avut o întrevedere cu reprezentanții Agenţiei de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ) și membrii misiunii Ambasadei Germaniei în Republica Moldova.

În cadrul întrevederii s-au discutat realizările şi perspectivele cooperării între instituţii. Astfel, începând cu anul 2012, AAP, în parteneriat cu GIZ și Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC), a realizat o serie de activităţi direcţionate spre consolidarea capacităţilor autorităţilor administraţiei publice locale de nivelul I şi II prin elaborarea şi implementarea programelor de instruire în domeniul dezvoltării regionale, planificării strategice, elaborării proiectelor, dezvoltării leadership-ului. În perioada de referinţă au fost realizate 29 de cursuri de dezvoltare profesională pentru 604 de funcţionari din cadrul autorităţilor administraţiei publice locale şi aleşi locali.

Totodată, conducerea AAP a apreciat suportul partenerilor de dezvoltare în consolidarea capacităţilor instituției, printre activitățile menționate putem aminti aici:

•    Organizarea training-urilor pentru personalul şi corpul didactic al AAP (în domeniul comunicării şi motivării, tehnicilor de predare, leadership-ului etc);
•    Organizarea vizitelor de studiu atât pentru participanţii cursurilor de dezvoltare profesională (în ţară), cât şi pentru colaboratorii AAP peste hotarele ţării (România, Germania – Berlin, Bautzen, Munich etc.);
•    Organizarea cursurilor de studiere a limbii engleze pentru 19 profesori;
•    Dotarea AAP cu echipamentul performant.

O atenţie deosebită în cadrul întrevederii a fost acordată perspectivelor de colaborare, care prevăd: ajustarea cursului existent de „Achiziții publice” cu completarea modulului „Gestionare a conflictului de interese în procesul de achiziții publice” ajustarea cursului existent „Managementul proprietăţii publice” cu studii de caz și exemple de proiecte finanțate din cadrul FNDR, și, inițierea unui curs nou „Marketing local și regional pentru o dezvoltare regională mai durabilă”.

Andrei Groza, prim-prorector, doctor, conferenţiar universitar al AAP a menționat că instituția care o conduce „este recunoscatoare Guvernului Germaniei pentru asistența oferită pe parcursul acestor trei ani de colaborare și sunt sigur că rezultatele cursurilor implementate în această perioadă sunt din ce în ce mai evidente la nivel local și regional”.

De asemenea, începând cu 1 septembrie 2015, Academia de Administrare Publică (AAP) beneficiază de servicii de consultanță a profesorului Thomas Schmitz, expert în domeniul dezvoltarii profesionale, care a fost angajat prin intermediul Centrului Internaţional de Migraţie şi Dezvoltare (CIM). Misiunea expertului este de a contribui la evaluarea și modernizarea curriculei existente, promovarea cooperării internaționale, identificarea activităților de cercetare în domeniile actuale pentru administrația publică, oferirea cursurilor în domeniile statului de drept, drepturile omului și impactul standardelor internaționale asupra administrației publice.

CIM reprezintă instrumentul GIZ de promovare a resurselor umane în cadrul cooperării germane pentru dezvoltare. Mecanismul de asistenţă CIM s-a dovedit a fi eficient în 75 de state, unde sunt dislocaţi peste 800 de experţi seniori.

AAP este partenerul proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova”, implementat de Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ), în cadrul căruia beneficiază de asistenţă tehnică.

Proiectul „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova” este implementat de Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ) şi este sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida), Ministerul Afacerilor Externe al României și Uniunea Europeană.