„Oportunităţi de dezvoltare socio-economică a Regiunii de Dezvoltare Nord până în anul 2020″ este genericul conferinței internaționale care și-a deschis lucrările astăzi la Bălți. Evenimentul este organizat de Agenția de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord) și marchează începutul procesului de elaborare a Strategiei de dezvoltare socio-economică a Regiunii de Dezvoltare Nord până în anul 2020.

În debutul conferinței, Ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor Marcel Răducan a salutat și a mulțumit partenerilor de dezvoltare și tuturor participanților pentru interesul exprimat față de procesul de elaborare a Strategiei de Dezvoltare Regională Nord pe termen mediu și a subliniat importanța abordării de tip bottom-up în planificarea strategică regională, precizînd că planificarea de jos în sus, cea care vine de la societate spre autoritățile publice locale și spre  interesele regiunii va asigura parteneriate de succes. De asemenea, Ministrul Marcel Răducan a specificat că în cadrul evenimentului participanții urmează să manifeste o colaborare și o coordonare eficientă pentru că procesul strategic de proiectele planificate pot aduce un plus economic, profit și un plus de imagine pentru Regiunea de Dezvoltare Nord.

Totodată, Marcel Răducan a menționat că parteneriatul strategic dintre Republica Moldova și țările UE – România, Letonia, Germania reprezintă dezvoltarea naturală a relațiilor de bună vecinătate și de cooperare între state.

La rîndul său, Kaido Sirel Șeful secției Operațiuni al Delegației UE a comunicat în mesajul de salut că există mai multe posibilități din partea UE de susținere a investițiilor în Republica Moldova și că în perioada 2014-2020 urmează să fie susținute mai multe proiecte în domeniul administrației, aplicării legii și îmbunătățirii dezvoltării rurale.

În mesajul său, Excelența Sa Marius Lazurcă, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României în Republica Moldova  a vorbit despre eficiența parteneriatului dintre Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest din România și ADR Nord din țara noastră, menționînd că parteneriatul este de bun augur și că va genera proiecte de succes în domeniul dezvoltării regionale.  

În cadrul conferinței va fi organizat și „Târgul proiectelor regionale” unde va fi prezentat potențialul investițional al regiunii, iar  participanții vor avea posibilitatea să identifice investitori pentru propunerile de proiecte.

În acest context, Ion Bodrug directorul Agenției de Dezvoltare Regională Nord a subliniat că rolul evenimentului organizat este de a contura imaginea clară a Regiunii de Dezvoltare Nord, iar Tîrgul de proiecte este o excelentă ocazie de a prezenta partenerilor externi potențialul investițional al regiunii. 

Amintim, în cadrul conferinței internaționale, ce se va desfășura pe parcursul a două zile, circa 150 de participanţi: actori regionali, naţionali şi internaţionali, reprezentanți ai mediului academic din țară și antreprenori, vor discuta despre oportunităţile de dezvoltare socio-economică a Regiunii de Dezvoltare Nord până în anul 2020 şi vor propune soluţii pentru susţinerea mediului de afaceri şi dezvoltarea capitalului uman din regiune, pentru implementarea inovaţiilor tehnologice şi identificarea oportunităţilor de atragere a investiţiilor şi de creare a parteneriatelor publice-private.

Printre partenerii externi ce participă la eveniment se numără: Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova, Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest (România), reprezentanții Proiectului Uniunii Europene „Asistenţă Tehnică pentru Programul de Susţinere Bugetară Sectorială – Stimularea Economică în Zonele Rurale (ESRA)”, Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), Ambasadele României, Germaniei, Poloniei, Cehiei, Letoniei, Suediei, SUA etc.