Peste 70 mii de locuitori ai raionelor Şoldăneşti, Rezina şi Floreşti vor beneficia de servicii comunale de calitate. Asta se va întâmplă în urma inplementării proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova”. Accentul principal va fi pus pe gestionarea deşeurilor menajere solide. 

În contextul realizării proiectului, la Şoldăneşti a fost inaugurat sediul renovat al Regiei „Apă Şoldăneşti”. La eveniment au participat autorităţile locale, regionale, naţionale, dar şi o delegaţie din Germania. 

Proiectul, care se estimează la aproape 40 mln de lei, finanţat de către Guvernul Germaniei, este gestionat în parteneriat cu Agenţiile de Dezvoltare Centru şi Nord. Nemţii spun că s-au hotărât să acorde Moldovei bani în speranţa eficientizării colectării deşeurilor solide cu transformarea ulterioară a ţării noastre într-un stat curat şi modern. 

Numai pentru raionul Şoldăneşti au fost cheltuite 18 mln de lei. La reconstrucţia sediului Regiei „Apă Şoldăneşti” au fost efectuate lucrări în sumă de 940 mii de lei. În toate localităţile raionului au fost instalate platforme de colectare a deşeurilor. Au fost procurate autospeciale, boldozere şi tractoare, echipamente pentru reciclarea şi compactarea deşeurilor. 

Potrivit lui Victor Bufteac, Actualmente, în proiect sunt incluse 70 de primării din raioanele Floreşti, Rezina şi Şoldăneşti. La etapa iniţială, de servicii comunale vor beneficia peste 70 mii de cetăţeni. Se presupune că pe parcurs vor fi deservite peste 200 mii de cetăţeni. Oamenii din Şoldăneşti salută această iniţiativă. Sunt şi dintre cei, care şi-au exprimat dezacordul cu amenajarea în preajma Şoldăneştilor a poligonului de acumulare a deşeurilor.

După cum au menţionat reprezentanţii Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, proiectul se află la prima sa etapă. Au fost construite aproximativ 500 de platforme pentru plasarea containerelor. Capacitatea maximă a depozitului pentru deşeurile menajere va fi de 750 mii de metri cubi, volum suficient pentru deservirea celor din regiune

Pe tot parcursul recepţiei, a fost menţionat că succesul proiectului depinde de receptivitatea populaţiei. O primă condiţie rezidă în colectarea separată a deşeurilor. În acest scop, până la finele acestui an, va fi desfăşurată o campanie, în cadrul căreia beneficiarilor le vor fi difuzate pliante şi broşuri la temă.