Prima Reuniune Comună a Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării în contextul Procesului de Programare 2014 – 2020 s-a desfășurat la București, România în perioada 16 – 17 aprilie curent.

La eveniment, țara noastră a fost reprezentată de viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, coordonatorul național al Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD) Veaceslav Guțuțui și consultantul GIZ pe SUERD Andrei Iovu.

În cadrul reuniunii s-a discutat despre importanța cooperării continue și creșterea coeziunii în Regiunea Dunării, precum și necesitatea de a integra prioritățile acestui document strategic în politicile naționale, acțiune care va spori progresul în regiune. De asemenea, în vederea implementării Strategiei Dunării, este necesară implicarea instituțiilor financiare și a fondurilor publice.

Dezvoltarea acestei macro-regiuni urmează a fi o prioritate pentru programele operaționale a Uniunii Europene, SUERD reprezentînd un cadru strategic pentru perioadă de programare 2014-2020. În acest context, reprezentații Comisiei Europene au reiterat existența susținerii politice pentru viitorul Program Operațional pentru Regiunea Dunării.

În cadrul reuniunii, reprezentanții statelor non-UE (Serbia, Bosnia și Herțegovina, Republica Moldova, Ucraina, Muntenegru) au îndemnat Comisia Europeană de a acorda sprijin suplimentar pentru implementarea SUERD. În acest context, reprezentanţii Republicii Moldova au subliniat necesitatea identificării unor mecanisme complementare de susține a procesului de implementare a Strategiei Dunări, precum şi creşterea volumului de resurse pentru instrumentele financiare la care este eligibilă ţara noastră în cadrul Politicii de Vecinătate şi a Parteneriatului Estic. Acest demers a fost susținut de delegaţia României și Bulgariei, solicitînd Comisiei Europene de a analiza această propunere. Astfel, reprezentanții Comisiei Europene au menționat că acest mesaj va fi transmis către DG DEVCO și către Serviciul European de Acțiune Externă pentru a fi identificate modalitățile de susținere.

În a doua zi a evenimentului a avut loc și o ședință comună a Coordonatorilor naționali a Strategiei pentru Regiunea Dunării, Strategiei pentru Regiunea Mării Baltice și viitoarea Strategie a Regiunii Adriatice și Ionice, la care s-a făcut o totalizare a bunelor practici în procesul de elaborare și implementare a inițiativelor macro-regionale la nivel european. Principalele recomandări au vizat identificarea unor scopuri și indicatori de progres clar definiți, crearea unor structuri de implementare și coordonare funcționabile și dezvoltarea unor canale de comunicare eficiente.

Următoarea reuniune a coordonatorilor naționali pe Strategia Regiunii Dunării va avea loc la 21 iunie la Stuttgart, Germania, în calitate de gazdă fiind reprezentanța landului Baden-Wurttemberg.

Participarea oficialilor moldoveni la reuniune a fost posibilă grație susținerii financiare din partea Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).