Un grup de jurnalişti de la posturile de televiziune Moldova 1, Canal Regional şi Aici TV/Elita TV, dar şi de la Radio Moldova şi Radio Chişinău, au vizitat la 22 aprilie a.c. câteva localităţi unde se implementează proiecte ale Agenţiei de Dezvoltare Regională Centru. Jurnaliştii au discutat cu beneficiarii proiectelor, dar şi cu cei care au făcut posibilul ca acestea să fie implementate.

Prima destinaţie a jurnaliştilor a fost satul Vărzăreşti, raionul Nisporeni, unde în cadrul proiectului „Dezvoltarea infrastructurii de transport pentru valorificarea potenţialului turistic al regiunii de dezvoltare Centru”, au fost reabilitaţi 6 km de drum. Scopul proiectului este de a spori numărul de vizitatori la principalele obiective turistice din raion, cum ar fi Mănăstirea Vărzăreşti, dar şi dezvoltarea mediului de afaceri din regiune prin crearea locurilor de muncă. Costul total al proiectului este de 28 de milioane 699 mii de lei, sursele fiind alocate din Fondul Naţional de Dezvoltare Regională (FNDR).

Autorităţile afirmă că drumul a fost construit încă în anii 80 ai secolului trecut şi era deteriorat în proporţie de 70 %. Ghenadie Verdeş, preşedintele raionului Nisporeni precizează:„Dezvoltarea infrastructurii pentru orice comunitate este primordială. Înainte drumul era impracticabil, din această cauză era limitat şi accesul către principalul obiectiv turistic din zonă, Mănăstirea Vărzăreşti. După reparaţie drumul este parcurs zilnic de 2-3 sute de unităţi de transport, iar locuitorii din zonă sunt foarte mulţumiţi”.

Maria Ursu, locuitoare a satului Vărzăreşti, confirmă cele spuse de edil: „Suntem foarte mulţumiţi că a fost renovat drumul şi am renunţat, în sfârşit, la galoşi, sperăm că şi alte drumuri din localitatea noastră vor ajunge să arate la fel  de bine ca acesta”.

A doua destinaţie a vizitei a fost sistemul de aprovizionare cu apă potabilă în localităţileMănoileşti, Unţeşti, Alexeevca, Lidovca, Cetireni, Floriţoaia Veche, Florițoaia Nouă, Grozasca şi Novaia Nicolaevca din raionul Ungheni. În cadrul proiectului „12 000 de  cetăţeni aprovizionaţi cu apă potabilă în 12 localităţi” , au fost construite 23 de km de apeduct şi o staţie de testare a apei, costul proiectului fiind de 24 de milioane 870 mii de lei, dintre care 21 de milioane 370 mii de lei a fost contribuţia FNDR, iar 3,5 milioane – contribuţia beneficiarilor.

Jurnaliştii au vizitat staţia de testare a apei şi gimnaziul din satul Mănoileşti unde apa deja curge din robinete.

Ion Negură, managerul proiectului spune că apa vine la staţia de testare din râul Prut, iar aici aceasta este supusă diferitor proceduri chimice, fiind transformată în apă potabilă: „Atât în comuna Mănoileşti, cât şi în celelalte sate beneficiare, apa este foarte aşteptată de locuitori, deoarece 95 % din apa din fântânile din regiune nu este de calitate. În prezent, de apă beneficiază şapte şcoli şi grădiniţe, dar sperăm că până la vară apa va ajunge şi în casele oamenilor, a rămas doar procedura de conectare a gospodăriilor, contorizarea acestora etc.”. 

Tatiana Caniţa, şefa gospodăriei comunale a gimnaziului Mănoileşti a vorbit despre beneficiile acestui proiect: „Pentru a pregăti bucate pentru cei 103 elevi din clasele primare care se alimentează la gimnaziu, trebuia să aducem cu căruţa zilnic, câteva butelii de apă de la fântânile din sat şi nu de la oricare, dar de la cele autorizate de specialişti. Era o procedură mai anevoioasă, dar acum ne este mult mai uşor, avem totul la îndemână”.

Unii jurnalişti care au vizitat aceste obiecte spun că sunt interesaţi de astfel de subiecte, deoarece aduc un beneficiu enorm cetăţenilor, care sunt şi ei interesaţi de dezvoltarea comunităţii lor. Maria Trifan, corespondent la Radio Moldova menţionează: „Oamenii sunt interesaţi de subiecte ce-i vizează nemijlocit, bunăstarea lor. Recent am realizat câteva emisiuni despre politicile de dezvoltare regională din Moldova, iar ascultătorii noştri telefonau, au adresat diverse întrebări, sau interesat despre diferite proiecte care contribuie la dezvoltarea comunităţii lor”.

Săptămâna viitoare jurnaliştii vor vizita câteva obiecte de dezvoltare regională din nordul şi sudul Moldovei.

Vizita a avut loc în cadrul proiectului „Sporirea vizibilităţii programelor de dezvoltare regională în mass-media audiovizuale”, finanţat de Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ) şi în baza unui acord de parteneriat şi colaborare, semnat de API şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor.