Astăzi, 7 mai, filiala Bălți, CCI a RM  a fost gazda  seminarului cu genericul Procedurile de achiziții publice – informarea și consolidarea capacității agenților economici, organizat în cadrul proiectului GIZ „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova” .

Cei circa 30 de participanți – operatori economici din municipiul Bălți, raioanele Fălești, Sîngerei, Glodeni, Rîșcani – reprezentanți ai  întreprinderilor şi organizaţiilor, ce îşi desfăşoară activitatea în domeniile: apă și canalizare, gestionarea deșeurilor solide, eficiență energetică a clădirilor publice, drumuri locale și regionale, dar și din alte sectoare, funcționari publici locali au avut parte de o agendă cu subiecte importante.

La inaugurarea evenimentului, Galina Codița, directorul filialei Bălți a CCI a RM, mulțumind reprezentanţilor  mediului de afaceri, APL  pentru prezență, din start a menționat rolul acestui seminar practic în informarea și instruirea antreprenorilor, care are ca scop și încurajarea atît a achizitorilor, cît și a furnizorilor, luînd în considerare impactul social mai larg al activitîților de achiziții publice.

Prezentările oferite de Ecaterina Grib, expert in Achiziții Publice și  Dorin Rojnevschi, consultant, Direcția dezvoltarea mediului de afaceri a CCI RM au familiarizat agenții economici cu drepturile și obligațiile autorităților contractante și a operatorilor economici in cadrul procedurilor de achiziție, contestația. Discuțiile despre evaluarea procedurii de achiziție s-au axat pe excluderea forțată a operatorilor economici, încălcările des intilnite a operatorilor econimici și a autorităților contractante.

Moderatorul evenimentului, Tatiana Bîlba, coordonator, proiectul GIZ a oferit  participanților studii de caz in baza unor proceduri reale de achiziții publice, desfășurînd astfel  discuțiile într-o formă interactivă și însoțite de exemple concrete. 

Participanții au înaintat un șir de propuneri, ce au vizat modificarea legislației în domeniul achizițiilor publice, garanția bancară.  Operatorii economici au apreciat înalt organizarea seminarului, utilitatea și actualitatea tematicii.

Seminarul a fost organizat în parteneriat cu Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), în cadrul Proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale”, componenta „Acordarea suportului complementar sectorului privat”, prin intermediul Programului Pilot de Dezvoltare Regională al Uniunii Europene.