Liviu Oboroc, viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor a participat la finele săptămînii trecute la reuniunea „Cooperarea transnaţională în cadrul Strategiei UE pentru regiunea Dunării” (SUERD) ce s-a desfășurat la Iaşi.

Evenimentul a fost organizat de Ministerul Afacerilor Externe al României împreună cu Consulatul General al României la Cahul şi Centrul Bilateral de Afaceri România – Republica Moldova.  

Obiectivul reuniunii a fost de a dezvolta capacitățile de absorbţie a fondurilor europene în cadrul programelor de finanţare, ce urmează să fie derulate în perspectiva financiară 2014-2020, prin valorificarea noului mecanism de cooperare oferit de Strategia Dunării. În acest context, un prim pas a fost stimularea şi eficientizarea cooperării dintre  instituţiile administraţiei centrale şi cele locale, mediul universitar, mediul de afaceri şi organizaţiile neguvernamentale din Republica Moldova și România prin asigurarea unei mai bune cunoașteri a cadrului instituțional al Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării.

Participanţii din Republica Moldova și România au dezbătut teme de interes comun, inclusiv iniţiativa creării unor mecanisme de cooperare care să faciliteze identificarea de parteneri în proiecte cu impact macro-regional ce răspund obiectivelor SUERD. De asemenea, agenda reuniunii a inclus și subiectele ce țin de cooperarea transnaţională şi transfrontalieră în cadrul SUERD.

Viceministrul Liviu Oboroc, în calitate de Coordonator național al SUERD a comunicat că în cadrul sesiunilor s-a discutat despre  rolul structurilor regionale în atragerea fondurilor europene, consolidarea guvernanței la nivel național și transfrontalier, precum și au fost identificate soluții integrate de finanțare a proiectelor.

„Au participat Coordonatorii Naționali SUERD din Republica Moldova și România, oficiali și experți din ministerele responsabile pentru dezvoltare regională și gestionarea fondurilor europene, din ambele țări, reprezentanți ai raioanelor și județelor din regiunile de dezvoltare și alți actori implicaţi în implementarea Strategiei Dunării” a subliniat viceministrul Liviu Oboroc.

Menționăm, reuniunea „Cooperarea transnaţională în cadrul Strategiei UE pentru regiunea Dunării” face parte dintr-un proiect pilot care are în vedere consolidarea capacității administrative a Republicii Moldova și României în procesul de punere în practică a obiectivelor SUERD.