„Planificarea regională în sectorul managementului deşeurilor solide în regiunile din Republica Moldova” este tema celui de-al patrulea atelier de lucru, o continuare a celor trei ateliere ce au avut loc anterior, din cadrul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale”, aria de intervenţie 2, „Planificarea şi Programarea Regională”.

Cu ocazia celui de-al patrulea atelier de lucru, a fost prezentat sumarul planului regional în domeniul managementului deșeurilor solide (MDS), inclusive: rezultatele  analizelor  financiare a soluţiilor tehnice ale sistemului regional  de management al deşeurilor şi recomandările de rigoare, rezultatele analizei instituţionale de management al deşeurilor şi recomandările relevante, precum şi punerea în discuţii a aspectelor de gender în MDS.

Atelierul a fost organizat în 4 sesiuni: 1) Analiza financiară a soluţiei tehnice de MDS; 2) Analiza instituţională de MDS şi recomandări; 3) Aspecte de gender în planificarea regională în MDS; 4) Sumarul documentului de lucru al planului regional în domeniul MDS.

Amintim că, anterior, odată cu cel de-al treilea atelier în acest domeniu, participanții au analizat opţiunile tehnice pentru regionalizarea graduală a managementului integrat al deşeurilor menajere solide, utilizând analize complete şi standarde îmbunătăţite de colectare, transportare, tratare şi depozitare a deşeurilor, precum şi de instituţionalizare a gestionării sectorului la nivel de regiune.

Reprezentaţi de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Ministerul Mediului, membrii grupului de lucru al Regiunii de Dezvoltare Nord, reprezentanți din partea administrațiilor publice locale (APL), specialiști de la Agenția de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord), reprezentanți ai Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), șefi de companii de salubrizare, reprezentanți ONG și studenți de la Academia de Administrare Publică (AAP) au lucrat în grupuri pentru a identifica și crea o viziune despre un sistem de management a deșeurilor solide în regiune.

La nivel regional, se dorește o eficientizare a serviciilor publice în domeniul MDS, inclusiv optimizarea nivelului calității acestor servicii prin acțiuni de modernizare a lor în corespundere cu standardele europene, precum și asigurarea conectării etapizate a acestor servicii la sistemele naționale.

Atelierul de lucru a avut loc cu sprijinul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale”, aria de intervenţie 2, „Planificarea şi Programarea Regională”, ce acordă suport Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor și ADR-urilor în demararea procesului de planificare regională în sectorul MDS, prin implementarea principiului participativ. Acest proces se axează pe antrenarea reprezentaţilor grupului de lucru, precum şi a altor actori interesaţi în luarea deciziilor asupra nivelului de servicii dorit, în ateliere de lucru specializate. Acestea sunt organizate în cele trei regiuni de dezvoltare ale Republicii Moldova şi au menirea să dezvolte capacităţile de planificare sectorială la nivel regional şi local.