print
Raionul Făleşti va coopera cu localităţi din România şi Ucraina la gestionarea deşeurilor
04.06.2012
418 Accesări ADR Nord ,

La 11 mai 2012 a fost semnat contractul de grant pentru implementarea proiectului „Îmbunătăţirea transfrontalieră a gestionării deşeurilor municipale solide din Republica Moldova, România şi  Ucraina". Evenimentul a avut loc în incinta Secretariatului Tehnic Comun din municipiul Iaşi, România. Documentul a fost semnat de preşedintele  raionului Făleşti, Valeriu MUDUC, în numele Consiliului raional, cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului al României.

Astfel, implementarea oficială a proiectului a demarat la 12 mai curent şi va dura 24 de luni. Proiectul va fi desfăşurat de către Consiliul raional Făleşti, în parteneriat cu Primăria oraşului Făleşti, Consiliul Judeţean Iaşi, oraşul Târgu Frumos, Primăria Novoselitsa, regiunea Cernăuţi,  Centrul Regional de Mediu Moldova (REC Moldova) şi Asociaţia Obşteacă „Cutezătorul".

În următorii doi ani, cetăţenii din cele trei regiuni din arealul transfrontalier Făleşti, Novoselitsa, judeţul Iaşi vor avea acces la mai multă informaţie privind gestionarea corectă a deşeurilor menajere solide. În acest scop, în ţările participante la proiect vor fi organizate 50 de seminare şi conferinţe pentru a educa populaţia. Vor fi desfăşurate diferite acţiuni de protecţie a mediului şi de gestionare corectă a deşeurilor în localităţile primăriilor or. Făleşti, Albineţul Vechi, Pruteni, Taxobeni, Izvoare, Işcălău, Obreja Veche, Egorovca, Logofteni, Catranic, Ilenuţa.

De asemenea, se va investi în infrastructura oraşelor Făleşti, Târgu Frumos şi Novoselitsa. Totodată, vor fi construite 60 de platforme pentru colectarea deşeurilor municipale, vor fi confecţionate 400 de containere, dintre care 250 de model recomandat de UE. Deşeurile vor fi transportate cu cele patru automobile specializare, care vor fi procurate cu resurse financiare din proiect. Un produs al proiectului va fi şi secţia de sortare a deşeurilor, care va fi construită la depozitul centralizat din satul Călugăr.

Valoarea proiectului este estimată la circa 11 milioane 400 mii lei. Dintre aceştia, circa 5 milioane 400 mii lei vor fi investite în raionul Făleşti. Proiectul este finanţat de Uniunea Europeană, prin Programul Operaţional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013.

La iniţiativa Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord, pentru implementarea acestui proiect, Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ) va contribui cu suma de circa 41  mii de euro. În acest sens, la 30 mai 2012, preşedintele  raionului Faleşti, Valeriu MUDUC, în numele Consiliului raional, a semnat cu Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ) contractul de grant.

Proiectul „Îmbunătăţirea transfrontalieră a gestionării deşeurilor municipale solide din Republica Moldova, România şi  Ucraina" reprezintă o continuare firească a altor două proiecte implementate în raionul Făleşti prin programele de Vecinătate România-Republica Moldova şi TCAS (program pentru municipalităţile de la frontieră), finanţate de Comisia Europeană.

 

 

Tel +373 22 228319
Fax +373 22 000238
Email : mlps@giz.de
Copyright © 2021 Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova Toate drepturile rezervate.