print
Comisia mediu și dezvoltare regională a Parlamentului Republicii Moldova a efectuat o vizită de monitorizare în UTA Găgăuzia
25.05.2018
165 Accesări

Pe 23 mai deputații din Comisia Mediu și Dezvoltare Regională a Parlamentului Republicii Moldova au efectuat o vizită de documentare în Regiunea de Dezvoltare UTA Găgăuzia, pentru a monitoriza procesul de implementare a politicilor statului în domeniul dezvoltării regionale și protecției mediului. 

Scopul vizitei a constat în identificarea provocărilor de dezvoltare la nivel regional și optimizarea efortului instituțiilor statului la toate nivelurile în sprijinirea dezvoltării echitabile și echilibrate pe tot teritoriul Republicii Moldova. 

Vizita delegației parlamentare a început la Parcul Industrial (zona economică liberă 'Valcaneș', subzona Comrat). Proiectul de dezvoltare a Parcului Industrial este implementat de Agenția de Dezvoltare Regională din martie 2018 și finanțat din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională și alocațiile din bugetul UTA Găgăuzia. Volumul finanțării în prima fază constituie 27, 206, 711 lei.

Valerii Ianioglo, directorul Agenției de Dezvoltare Regională UTA Găgăuzia și Nicolai Mavrodii, șeful secției managementul proiectelor din cadrul ADR UTA Găgăuzia, au informat deputații Parlamentului cu privire la lucrările executate ce țin de aprovizionare cu apă, canalizare și furnizare de energie ca urmare a implementării proiectului în conformitate cu interesele primului rezident al Parcului Industrial,  compania 'Fujikura'.

În cele ce urmează, delegația s-a deplasat la sediul Agenției de Dezvoltare Regională UTA Găgăuzia, unde a discutat cu angajații Agenției despre realizările și perspectivele de dezvoltare în sectoarelor prioritare de dezvoltare regională.  Valerii Ianioglo, directorul Agenției a prezentat deputaților etapele de creare a Agenției, specificul activității acesteia și cele mai importante rezultate obținute în domeniul dezvoltării regionale în UTA Găgăuzia în perioada anilor 2016-2018.

Nicolai Mavrodii, șeful secției managementul proiectelor din cadrul ADR UTA Găgăuzia a prezentat informația cu privire la proiectele implementate de Agenție în 2018 cu finanțare din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională. În anul curent aprox. 14 milioane lei au fost alocați pentru implementarea a 4 proiecte de dezvoltare regională în UTA Găgăuzia.  Mai mult, Valerii Ianioglo a menționat, că Agenția desfășoară proiecte și cu finanțare externă. În acest mod au fost atrase fondurile unui coinvestitor (programul SARD) pentru achiziția autospecialei de gunoi și a unui buldozer în cadrul proiectului 'Optimizarea sistemului de management a deșeurilor solide din raionul Vulcănești'.

Valerii Ianioglo a evidențiat prioritățile Regiunii de Dezvoltare UTA Găgăuzia în contextul realizării scopurilor Strategiei Naționale de Dezvoltare Regională. Totodată, delegația a aflat și despre problemele cu care se confruntă Agenția în procesul de implementare a proiectelor. S-a pus accent pe prioritățile care urmează să fie dezvoltate în viitor.     

Vizita Comisiei Mediu și Dezvoltare Regională a Parlamentului Republicii Moldova în UTA Găgăuzia a avut loc cu sprijinul proiectului 'Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova (MSPL), implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

Proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova" (MSPL) este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului al Republicii Moldova și sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Uniunea Europeană, Guvernul României, Guvernul Suediei și Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC).

 

 

 

Tel +373 22 228319
Fax +373 22 000238
Copyright © 2019 Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova Toate drepturile rezervate.