print
15 specialiști în domeniul EE în clădirile publice au învățat despre managementul proiectelor în cadrul unui curs de instruire
17.05.2018
202 Accesări

În perioada 14-17 mai 2018, în incinta Centrului de Formare Continuă în sectorul Eficiență Energetică a Clădirilor Publice (CFCEECP) a Universității Tehnice din Moldova (UTM) a fost organizat un curs de instruire cu tematica „Managementul proiectelor de Eficiență Energetică în sectorul de clădiri publice”. La sesiunile cursului au participat 15 reprezentanți ai Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM), Agențiilor de Dezvoltare Regională (ADR), Agenției de Eficiență Energetică (AEE) și administrațiilor publice locale din Republica Moldova.

Evenimentul a fost organizat cu suportul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” (MSPL), implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Scopul cursului a fost consolidarea cunoştinţelor, dezvoltarea abilităţilor de elaborare și implimentare a proiecteor de Eficiență  Energetică (EE) în clădirile publice.

Pe parcursul celor 4 zile, participanții s-au familiarizat și au acumulat cunoștințe și bune practici despre aspectele regulatorii și instituționale în EE, impactul consumului de energie asupra mediului, măsurile tehnice de eficientizare a consumului de energie în clădiri, sursele și instrumentel de finanțare a proiectelor EE, etapele elaborării proiectelor de eficiență energetică, instituții implicate la implementarea proiectelor EE, precum și asigurarea calității și sustenabilității proiectelor.

Viorica Savin, specialist, ADR Nord: „În cadrul ADR Nord am în responsabilitate monitorizarea a două proiecte de eficiență energetică, iar cunoștințele acumulate vor fi utile și mă vor ajuta în munca mea în acest sens”.

Vasile Lupașcu, arhitect, Consiliul Raional Cimișlia: „Eficiența Energetică este un domeniul nou pentru mine, anume din acest considerent am aflat multe cunoștințe noi pe care sunt sigur le voi aplica în activitățile mele de viitor. Or, eficiența energetică, anume în domeniul clădirilor publice, este și trebuie să fie un domeniu prioritar pentru Republica Moldova”.

Cursul s-a finalizat cu o vizită de studiu la proiectul implementat de GIZ/MSPL „Creșterea eficienței energetice a spitalului regional Orhei”, unde participanții au avut posibilitatea de a face cunoștință cu bunele practici și lecțiile învățate în procesul de implementare a proiectelor de EE în clădirile publice. Totodată, la finalul cursului, fiecarui participant i s-a înmânat un certificat de participare.

*************************

Proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova" (MSPL) este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului al Republicii Moldova și sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Uniunea Europeană, Guvernul Suediei, Guvernul României și Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC).

Tel +373 22 228319
Fax +373 22 000238
Copyright © 2019 Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova Toate drepturile rezervate.