print
Atelierul de lucru „Proceduri de achiziții din fonduri europene pentru companiile de proiectare”
05.10.2016
1138 Accesări

Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI) în colaborare cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor și cu suportul proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale în Moldova” (MSPL) implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) au organizat o sesiune de informare privind regulile de achiziții  din fonduri europene, pentru companiile specializate în proiectarea sistemelor de apă și canalizare și eficiență energetică. La eveniment au fost prezenți experții GIZ, reprezentanți ai autorităților publice și mediul de afaceri, care au apreciat realizarea unei sesiuni de informare pentru proiectele ce vor fi implementate. Sesiunea de informare a fost organizată în cadrul evenimentelor dedicate săptămânii „Moldova Business week 2016”.

„Un sistem de achiziții publice care ar funcționa corespunzător, în conformitate cu standardele UE, este important pentru Republica Moldova, și ar contribui la evitarea corupției și creșterii fluxului de investiții”, a specificat Sergiu Harea, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova. De asemenea, acesta a mai adăugat că: „CCI, în calitate de partener principal al acestui proiect va identifica potențialii parteneri (companii internaționale private, din sfera proiectărilor în domeniul aprovizionării cu apă și canalizare, eficienței energetice), va facilita serviciile de consultanță pentru întreprinderile mici și mijlocii, organizarea evenimentelor de afaceri (B2B în cadrul vizitei de studiu în străinătate), va  facilita serviciile de consultanță și accesul la informații pentru sectorul privat”.

Anatol Usatîi, viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor: „Obiectivul principal al acestei sesiuni de informare este de a spori numărul participanților la procesul de achiziții și a asigura calitatea ofertelor prezentate. În cadrul proiectului MSPL, în perioada 2016-2020, vor fi realizate proiecte de asigurare cu apă și canalizare, precum și cele de asigurare a eficienței energetice în clădirile publice. Astfel, achizițiile se vor desfășura conform legislației Republicii Moldova și regulilor de achiziții din fonduri UE. În acest sens, scopul evenimentului este de a informa toți întreprinzătorii, potențiali participanți la procesul de achiziții cu aceste reguli și proceduri”.

Dietrich Hahn, consultant internațional superior din cadrul MSPL/GIZ: „În perioada 2010-2020, în cadrul acestor proiecte se va investi în jur de 70 de milioane Euro, dintre care aproape 55 milioane Euro vor reprezenta investiții, iar aceasta ne îndeamnă să fim responsabili și să implementăm la timp toate activitățile”. De asemenea, el a precizat că, CCI este unul din primii parteneri ai proiectului, care face legătura cu sectorul privat.

Totodată, pe parcursul seminarului a fost prezentat succint proiectul MSPL/GIZ, iar participanții au luat cunoștință cu particularitățile achizițiilor publice aplicate pentru serviciile de proiectare.

Veaceslav Vlădicescu, directorul companiei „EcoExpert”: „Acest eveniment are un impact pozitiv asupra mediului de afaceri, deoarece sunt interesați să participe la licitațiile respective și să aplice la aceste proiecte”.

Valeriu Catrinescu , reprezentant "Acva Proiect": „Sesiunea ne va ajuta mult pentru a participa la licitație, pentru că în Republica Moldova este nevoie de proiecte de modernizare a serviciilor publice locale”.

Proiectul „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova" (MSPL) este implementat de Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ) şi sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Guvernul Suediei, Guvernul României, Uniunea Europeană și Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC).

Tel +373 22 228319
Fax +373 22 000238
Email : mlps@giz.de
Copyright © 2020 Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova Toate drepturile rezervate.