Prima   »  Ştiri & Galerii foto   »  Noutăţi pe domenii   »  Apă şi sanitaţie » MDRC a semnat un Memorandum de înțelegere pentru îmbunătățirea accesului populației la apă de calitate

MDRC a semnat un Memorandum de înțelegere pentru îmbunătățirea accesului populației la apă de calitate

  imprimare
28.04.2016   253 Accesări   MDRC

Ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bîtca împreună cu ministrul Mediului, Valeriu Munteanu și Simone GIGER, Director de Cooperare al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare, au semnat, astăzi, un memorandum de înțelegere în vederea realizării fazei III a Proiectului "Apă și sanitație (ApaSan) în Republica Moldova".

Documentul prevede asigurarea condiţiilor adecvate pentru implementarea cu succes a unei noi etape a proiectului, obiectivul lui fiind îmbunătăţirea accesului durabil al populației rurale din Republica Moldova la apă potabilă de calitate și sanitație.

În cadrul ceremoniei de semnare a documentului, ministrul Vasile Bîtca a reiterat importanța cooperării în vederea îmbunătățirii condițiilor de viață pentru populația din mediul rural și asigurării serviciilor de calitate.

"Asigurarea unor condiții mai bune pentru cetățenii țării, în special în domeniul apă și sanitație, constituie una din prioritățile politicii de dezvoltare regională și un angajament ferm asumat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor. Accesul la servicii moderne și de calitate poate fi asigurat doar cu eforturile comune ale ministerelor interesate și cu susținerea partenerilor de dezvoltare.  Astfel, cooperarea între instituții este esențială", a precizat ministrul Vasile Bîtca. De asemenea, oficialul a  specificat importanța extinderii proiectului pe întreg teritoriul Republicii Moldova, menționînd că realizarea proiectului va reduce disparitățile regionale.  

În această ordine de idei, ministrul Mediului a precizat că pentru a asigura accesul populației, din toate localitățile țării, la apă de calitate și sanitație adecvată sunt necesare mari investiții în domeniu. Actualmente sectorul în cauză necesită investiții de circa două miliarde de euro.

Totodată, în discursurile sale, miniștrii au mulțumit partenerilor de dezvoltare pentru suportul acordat și pentru colaborarea eficientă, inclusiv pentru disponibilitatea de a susține financiar realizarea proiectelor concrete.

Pe parcursul următorilor 4 ani, perioada derulării fazei III a proiectului, vor fi întreprinse activități de  planificare sectorială, diseminare a bunelor practici la nivel național și raional, precum și vor implementate proiecte comune de alimentare cu apă/sanitație. Costul total al fazei III a proiectului ApaSan constituie circa  8 milioane de franci elvețieni, din care 1 milion de franci constituie contribuția Agenției Austriece de Dezvoltare (ADA). 

Comentarii Adaugă comentariu
Nume, Prenume *:
E-mail:
Comentariu * caractere rămase