Prima   »  Ştiri & Galerii foto   »  Noutăţi pe domenii   »  Dezvoltare regională » Concursul de propuneri de proiecte la Fondul Național pentru Dezvoltare Regională 2017-2020 discutat astăzi la Nisporeni

Concursul de propuneri de proiecte la Fondul Național pentru Dezvoltare Regională 2017-2020 discutat astăzi la Nisporeni

  imprimare
25.03.2016   758 Accesări   ADR Centru

Autoritățile publice locale de nivelele I și II din raioanele Nisporeni, Ungheni și Călărași au participat astăzi, 25 martie, la o sesiune de informare despre Concursul de propuneri de proiecte la Fondul Național pentru Dezvoltare Regională 2017-2020.

Evenimentul s-a desfășurat în orașul Nisporeni cu participarea Ministrului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bîtca și a întrunit peste 100 de potențiali beneficiari a proiectelor de dezvoltare regională din cele trei raioane menționate mai sus.

"Concursul desfășurat în anul curent e diferit de activitățile similare desfășurate în anii 2010 și 2012. Noua  abordare a procesului de identificare și selectare a proiectelor se bazează pe experiența anterioară și are drept scop excluderea notelor conceptuale necalitative. Vom selecta proiecte viabile care să răspundă necesităților cetățenilor, să sporească nivelul de trai în comune, orașe și să dezvolte regiunile în întregime. Pînă în anul 2020, din Fondul Național de Dezvoltare Regională pentru dezvoltarea regiunilor vor fi alocați circa un miliard de lei. Sunt mijloace financiare insuficiente pentru a soluționa necesitățile reale ale regiunilor. În acest context, în momentul de față, la Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor  este în proces de elaborare a unui nou proiect al legii privind dezvoltarea regională în țara noastră, în care propunem majorarea FNDR de la 1% pînă la 3% din bugetul de stat", a precizat Ministrul Vasile Bîtca, în discursul său. De asemenea, ministrul a apreciat interesul sporit al primarilor de a participa la sesiunile de instruire pentru a se informa despre particularitățile de depunere și selectare a proiectelor.

Specialiștii agenției au informat participanții despre specificul și etapele de desfășurare a concursului de propuneri de proiecte. Tot aici potențialii aplicanți au fost informați despre perioada depunerii documentației și termenii limită, durata concursului, regulile de desfășurare a acestuia, domeniile de intervenție și costurile eligibile.

Directorul interimar al ADR Centru, Eduard Ungureanu, a îndemnat potențialii aplicanți să studieze Instrucțiunea pentru utilizatori, dar și toate anexele care îi vor ajuta la completarea calitativă a cerințelor pentru depunerea cererilor de finanțare. „Toate informațiile necesare le găsiți pe pagina oficială a agenției: www.adrcentru.md. Tot aici găsiți grila de evaluare conform căreia vor fi apreciate cererile de finanțare înaintate. Specialiștii agenției sînt pregătiți să ofere suport dacă aveți anumite neclarități în procesul de pregătire a pachetului pentru depunere." Directorul ADR Centru a prezentat participanților la ședință procedura de completare a notei conceptuale și a cererii de finanțare complete.

 Această ședință se încadrează în sesiunea de informare despre Concursul  de propuneri de proiecte la Fondul Național pentru Dezvoltare Regională 2017-2020 pentru localitățile din Regiunea Centru. Astfel , în perioada 21-30 martie vor fi organizate ateliere de informare similare pentru toate localitățile din regiune.

Primul atelier de acest fel a fost desfășurat ieri, 21 martie, în orașul Rezina pentru potențialii aplicanți din Rezina și Șoldănești. Următorul atelier de informare va fi organizat la Criuleni pe data de 29 martie curent și va întruni reprezentanții APL din raioanele Criuleni, Dubăsari și Anenii Noi.

Comentarii Adaugă comentariu
Nume, Prenume *:
E-mail:
Comentariu * caractere rămase