Prima   »  Ştiri & Galerii foto   »  Ştirile proiectului » Proiectul de iluminare stradală pentru șase localități din raionul Soroca a fost premiat de Programul Bunelor Practici

Proiectul de iluminare stradală pentru șase localități din raionul Soroca a fost premiat de Programul Bunelor Practici

  imprimare
23.11.2013   910 Accesări   GIZ

La 22 noiembrie 2013, proiectul de iluminare stradală din comuna Tătărăuca Veche, Soroca, a fost decernat cu locul II de Programul Bunelor Practici la categoria „Modele de succes privind eficientizarea energiei în comunitate".

Programul Bunelor Practici ale Autorităţilor Publice Locale din Moldova a fost lansat în anul 2005 de către Consiliul Europei în cooperare cu Guvernul Republicii Moldova, asociaţiile de primari, proiectul USAID „Reforma Autorităţilor Publice Locale" și implementat de IDIS "Viitorul". Programul Bunelor Practici are scopul de a identifica, valorifica și disemina bunele practici printre autorităţile publice locale din Republica Moldova, contribuind astfel la eficientizarea guvernării locale.

În ediția curentă a concursului, au fost depuse 50 de dosare din 39 localități, iar echipa proiectului a vizitat în lunile iunie și iulie 23 de localități din 13 raioane. Pe domeniul eficienței energetice, 10 primării și-au depus dosarele, printre care și Tătărăuca Veche, Soroca.

Această distincție reprezintă meritul comunității, cetățenilor care susțin acest proiect. Ne așteptăm și la alte realizări pe domeniul eficienței energetice", susține primarul localității, Liviu Raischi.

De serviciul de iluminare stradală beneficiază cei 2200 de locuitori ai comunei Tătărăuca Veche.  Sistemul modern şi econom de iluminare stradală pentru cele șase localităţi a fost creat cu sprijinul financiar al proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova", gestionat de Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ). GIZ a acordat suportul prin intermediul Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord.

În total, au fost instalate 350 de corpuri de iluminat, bazate pe tehnologiile LED. Acestea sunt dirijate prin intermediul a 13 dispozitive de evidenţă a energiei electrice. Lungimea reţelelor este de peste aproape 21 kilometri. Utilizarea unei asemenea instalaţii moderne duce la diminuarea de două ori a costurilor de consum a energiei electrice. Anual, economiile se vor cifra la 117 000 de lei anual, faţă de utilizarea soluţiilor clasice, neeficiente din punct de vedere energetic. Costul investiţiei este de peste 3,4 milioane lei. Sistemul de iluminare este funcțional din ianuarie 2013.

Serviciul de iluminare stradală este gestionat de întreprinderea municipală „Tătărăuca Service", creată în 2012. Costul care e achitat lunar este de 10 lei pe gospodărie.

Angajaţii întreprinderii sunt consultaţi de GIZ pe toată durata derulării proiectului. Mai mult, oficiul întreprinderii a fost renovat cu sprijin financiar oferit de GIZ, fiind procurat şi echipament pentru buna funcționare. Valoarea investițiilor pentru dezvoltarea prestatorului de servicii se cifrează la aproximativ 1 milion de lei.  Î.M. a început a presta, în paralel, şi serviciul de management al deşeurilor menajere.

Pe componenta de eficienţă energetică, GIZ mai susţine un alt proiect-pilot, şi anume optimizarea eficienţei energetice a spitalului din Orhei, decernat în 2012 la Gala Moldova Eco Energetica la categoria „cel mai bun proiect din sectorul public".

Proiectul „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova" este implementat de Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ) şi este sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida), Ministerul Afacerilor Externe al Românie și Uniunea Europeană. 

Comentarii Adaugă comentariu
Nume, Prenume *:
E-mail:
Comentariu * caractere rămase