Prima   »  Ştiri & Galerii foto   »  Ştirile proiectului » Consultări: GIZ cooperează cu Ministerul Mediului pe dimensiunea gestionării deșeurilor

Consultări: GIZ cooperează cu Ministerul Mediului pe dimensiunea gestionării deșeurilor

  imprimare
12.12.2012   1009 Accesări   Ministerul Mediului

La 12.12.2012 Ministrul Mediului Gheorghe Șalaru a avut o întrevedere cu dl. Philipp Johannsen, manager de proiect al Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), care în Republica Moldova este preocupată de modernizarea serviciilor publice locale.

Scopul întrevederii a constat în discutarea posibilităților de cooperare între Republica Moldova și Germania în domeniul aprovizionării cu apă potabilă şi sanitaţie, precum şi a managementului integrat al deşeurilor solide şi susținerea reformei instituționale, aproximarea legislației la standardele UE.

Dl Philipp Johannsen a remarcat rezultatele pozitive înregistrate de Republica Moldova în domeniul protecției mediului și a subliniat posibilitatea de a derula proiecte menite să contribuie la dezvoltarea domeniului gestionării deșeurilor.

Ministrul Gheorghe Șalaru a apreciat colaborarea cu Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei, GIZ, în cadrul proiectului "Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova", susținerea activității Grupului Consultativ de lucru pentru implementarea politicilor publice în sectorul managementului deșeurilor. 

Dlui a menționat că în țara noastră protecția mediului are restanțe față de societate și dacă vrem să aderăm la Uniunea Europeană, este necesar de a ne atașa la locomotiva Europei și să circulăm și pe teritoriul Republicii Moldova. Pentru aceasta este binevenită colaborarea mai fructuoasă cu GIZ, pentru început fiind imperativă startarea lucrului asupra unui Memorandum, care să includă căile de soluționare a discrepanțelor din domeniu dintre diferite regiuni, iar în concepția de reformare a autorității publice să avem desemnate pîrghiile de conștientizare a necesității protecției mediului și dezvoltării durabile, care la final să conducă la acordarea suportului bugetar. 

Astfel, în parteneriat cu alte instituții, ar fi rațional de a demara proiecte ce țin de eficiența energetică, de aprovizionare cu apă a unor localități,  de stocare și distrugere (utilizare) a deșeurilor. În raioanele Șoldănești, Rezina și Florești prin sprijinul GIZ sunt demarate proiecte privind construcția platformelor, dotarea cu tomberoane și utilaj special, construcția liniei de sortare a deșeurilor și a depozitului interraional. Aria implementării proiectelor asemănătoare trebuie lărgită, fiindcă problemele de mediu nu pot fi neglijate.  

În concluzie, conducătorul autorității centrale de mediu a subliniat importanța intensificării colaborării și acordării asistenței statului nostru în domeniu, inclusiv prin susținerea eforturilor de consolidare a compartimentului privind protecția mediului din programul de guvernare a Republicii Moldova. 

Comentarii Adaugă comentariu
Nume, Prenume *:
E-mail:
Comentariu * caractere rămase