Prima   »  Ştiri & Galerii foto   »  Ştirile proiectului » Atelier de lucru în domeniul planificării regionale în sectorul managementului deşeurilor în Regiunea de Sud

Atelier de lucru în domeniul planificării regionale în sectorul managementului deşeurilor în Regiunea de Sud

  imprimare
05.12.2012   325 Accesări   ADR Sud

Atelier de lucru în domeniul planificării regionale în sectorul managementului deşeurilor în Regiunea de Sud (MDS). Activitatea grupului de lucru pentru sectorul managementului deşeurilor a început astăzi, 05 decembrie, la Cimişlia prin organizarea de către Agenţia de Dezvoltare Regională Sud (ADR Sud)  şi Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ) a unui atelier de lucru. Întrunirea a avut drept scop informarea uniformă a tuturor factorilor interesaţi  din Regiunea de Sud şi stabilirea paşilor următori în planificarea integrată a sectorului MDS.

Proiectul ,,Modernizarea Serviciilor Publice Locale" aria de intervenţie 2 vine cu un nou concept de proiect şi îşi propune să elaboreze planuri sectoriale regionale pentru  3 sectoare de intervenţie. Planurile sector

Cele trei domenii de intervenţie stabilite până în prezent  sunt: Apă şi Sanitaţie, Managementul deşeurilor şi Eficienţa Energetică a clădirilor publice. Pentru fiecare domeniul se va crea un grup de lucru care împreună cu specialiştii ADR Sud şi experţi naţionali şi internaţionali vor participa la procesul de elaborare a planurilor sectoriale. Întreg procesul se planifică a se finaliza spre sfârşitul anului 2015. Proiectul cuprinde în aria sa de intervenţie toate cele trei regiuni de dezvoltare din Republica Moldova.

iale vor duce la elaborarea, dezvoltarea și armonizarea politicilor și strategiilor relevante, instrumentelor juridice, metodologiilor și instrumentelor pentru susținerea proceselor de planificare descentralizată, vor ajuta la aplicarea, pe baza priorităților locale și regionale, a resurselor bugetare și descentralizate şi vor constitui piatră de hotar pentru crearea unui flux de proiecte de investiții.

Prima întrunire a grupului tehnic regional de lucru pentru managementul deşeurilor a avut loc miercuri, 05 decembrie la Cimişlia. Din grupul de lucru pentru Regiunea de Sud fac parte membrii Asociaţiei pentru Managementul  deşeurilor şi reprezentanţii sectorului nonguvernamental din Regiunea de Sud. Obiectivul principal al atelierului a fost informarea uniformă a tuturor factorilor interesaţi  din Regiunea de Sud şi stabilirea paşilor următori în planificarea integrată a sectorului MDS.

Stela Corobceanu, Şef adjunct a echipei de proiect,  a vorbit despre importanţa elaborării planurilor sectoriale:  ,,Proiectele prezentate până acum purtau un caracter mai mult local, cu toate tendinţele de a le regionaliza, acest lucru este foarte dificil ţinând cont de experţii disponibili la nivel local. Având o abordare locală va fi foarte greu de atras surse serioase din fonduri externe, de la donatori serioşi. Planurile locale vor conţine atât iniţiaivele locale cât şi directivele şi tot ce ţine de reglementarea sectorului şi este aprobat la diferite nivele".

Directorul ADR Sud, Maria Culeşov a menţionat că în domeniul managementului deşeurilor Regiunea de sud are un avantaj considerabil, în comparaţie cu celelalte regiuni, prin Strategia de gestionare integrată a deşeurilor solide în RDS. Documentul strategic va reprezenta baza de la care va porni planul sectorial pentru acest domeniu. Studiile de fezabilitate vor fi efectuate de către Agenţia Cehă de Dezvoltare, pentru două sub-regiuni şi Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei pentru o sub-regiune

Comentarii Adaugă comentariu
Nume, Prenume *:
E-mail:
Comentariu * caractere rămase