Prima   »  Ştiri & Galerii foto   »  Ştirile proiectului » 15 specialiști în domeniul eficienței energetice au participat la o vizită de studiu în Letonia

15 specialiști în domeniul eficienței energetice au participat la o vizită de studiu în Letonia

  imprimare
29.10.2018   267 Accesări  

În perioada 21-26 Octombrie 2018, a fost organizată o vizită de studiu în Letonia, care a avut drept tematică planificarea în domeniul Eficienței Energetice (EE). Pe parcursul celor 5 zile, cei 15 participanți au făcut schimb de experiență și cunoștințe cu colegii lor letoni despre cele mai noi practici din domeniul EE. La eveniment au participat reprezentanți ai Agenției pentru Eficiență Energetică (AEE), Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI), managerii energetici din Consiliile Raionale și consultanți ai proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” (MSPL). Evenimentul este organizat în cadrul proiectului MSPL, implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

Evenimentul a fost deschis cu întruniri și discuții cu oficialitățile letone din cadrul Ministerului Protecției Mediului și Dezvoltării Regionale și Ministerului Economiei din Letonia, la care reprezentanții acestui minister au făcut prezentări în care au vorbit despre susținerea proiectelor de eficiență energetică, instrumente financiare în schimbările climatice, precum și cadrul legal leton privind eficiența energetică pentru regiuni și municipalități. Ulterior au fost prezentate două studii de caz în acest sens despre realizările și succesele în domeniul EE din Regiunea Zemgale/Vidzeme și din municipiul Riga.

A doua zi a vizitei a fost dedicată întrunirilor și discuțiilor cu reprezentanții APL din regiunea Grobina, Letonia, care a prezentat delegației din Republica Moldova informații despre susținerea proiectelor de eficiență energetică și implicarea APL în acest sector. Totodată, au fost prezentate și bune practici ale întreprinderii municipale „Grobinas Namserviss”, care produce și alimentează cu agent termic regiunea și experiența gimnaziului în implementarea proiectelor de îmbunătățire a eficienței energetice.

A treia zi de lucru a fost dedicată întrunirilor și discuțiilor cu reprezentanții Consiliului Local al orașului Liepāja, Letonia. Reprezentanții APL le-au vorbit participanților despre managementul în clădiri publice și blocuri locative din acest oraș. Au fost prezentate studii de caz și lecții învățate în urma implementării proiectelor de eficiență în clădiri publice și iluminat stradal.

Ultimele două zile ale vizitei de studiu au fost dedicate întrevederilor cu reprezentanții Ministerului Protecției Mediului și Dezvoltării Regionale al Republicii Letonia și corpul diplomatic al Ambasadei Republicii Moldova în Letonia. Vizita a fost finalizată cu o ședință de totalizare, la care au fost discutate schimbul de experiență și cunoștințele acumulate pe parcursul celor 5 zile, precum și s-au punctat bunele practici și posibilitatea transferului de cunoștințe și experiență a Letoniei în Republica Moldova.

Alexandr Marian, manager energetic, Consiliul Raional Călărași: „A fost o vizită foarte eficientă. Am învățat și văzut pe viu exemple de proiecte de succes în domeniul eficienței energetice, care pot fi implementate și reprezintă un model pentru țara noastră”.

Tatiana Gaidamut, manager energetic, Consiliul Raional Leova: „Cunoștințele obținute pe parcursul celor 5 zile ale vizitei de studiu mă vor ajuta să înțeleg mai bine domeniul EE, iar aplicarea a ceea ce am învățat ne va facilitata și ușura activitatea noastră profesională de viitor”.

*****************
Proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova" este implementat de către Agenţia de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului din Republica Moldova şi sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare, de Uniunea Europeană, de Guvernul României, de Guvernul Suediei şi de Agenţia Elvețiană pentru Dezvoltare şi Cooperare.

Comentarii Adaugă comentariu
Nume, Prenume *:
E-mail:
Comentariu * caractere rămase