Prima   »  Ştiri & Galerii foto   »  Ştirile proiectului » Raportul privind starea actuală în sectorul Alimentare cu apă și canalizare, prezentat membrilor Comisiei de specialitate a CRD Nord

Raportul privind starea actuală în sectorul Alimentare cu apă și canalizare, prezentat membrilor Comisiei de specialitate a CRD Nord

  imprimare
11.06.2018   97 Accesări  

Membrii Comisiei regionale sectoriale în domeniul Alimentare cu apă și canalizare (CRS/AAC) din Regiunea de Dezvoltare Nord, creată cu sprijinul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în cadrul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” (MSPL), s-au întrunit vineri, 8 iunie, în incinta Consiliului raional Soroca, în cadrul celei de-a treia ședințe.

La eveniment au mai participat reprezentanți din cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM), autorități publice locale, reprezentanți GIZ și ADR Nord.

În debutul ședinței, Nadejda Chilaru, șefa Direcției politici de management integrat al resurselor de apă în cadrul MADRM, a apreciat că în cadrul platformei CRS/AAC urmează să fie analizate cele mai stringente probleme ale regiunii în sectorul AAC și identificate cele mai bune soluții pentru fiecare problemă în parte.

La rândul său, Serghei Cetulean, copreședinte al CRS/AAC, a menționat că actuala abordare în procesul de luare a deciziilor cu impact pentru regiune are menirea să contribuie la consolidarea cooperării intercomunitare în domeniul AAC. Totodată, consultantul național superior Petru Veverița a precizat că Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) va continua să acorde sprijinul necesar Comisiei, astfel încât aceasta să își îndeplinească misiunea conform Regulamentului.

Membrii CRS/AAC au discutat despre situația curentă în sector specifică Regiunii de Dezvoltare Nord, reieșind din informațiile raportului bazat pe rezultatele unor chestionare completate de autoritățile publice locale și de operatorii de AAC din regiune. Raportul a fost prezentat de către Ludmila Gofman, expert național GFA/GIZ.

Referindu-se la regionalizarea serviciilor de AAC, Nadejda Chilaru, șefa Direcției politici de management integrat al resurselor de apă în cadrul MADRM, s-a referit la cadrul legal și instituțional și la oportunitățile de dezvoltare a unui serviciu durabil. La rândul său, Vitalie Fărâmă, șeful Serviciului fonduri de dezvoltare în cadrul MADRM, a prezentat proiectele din domeniul AAC, finanţate din Fondul Ecologic Național. Totodată, Sergiu Rusu, expert național GFA/GIZ, a prezentat membrilor Comisiei un studiu de caz privind regionalizarea serviciului de AAC, reieșind din experiența S.A. „Servicii Comunale Florești”.

În cadrul ședinței, membrii Comisiei au luat act de Planul de activitate al CRS/MDS pentru semestru al II-lea a.c., pe care l-au aprobat.

CRS/AAC a fost constituită prin Decizia nr. 3 din 29 iunie 2017 a CRD Nord. Tot atunci, CRD Nord a aprobat Regulamentul de funcționare a structurii create. Funcționalitatea  Comisiei este asigurată de ADR Nord cu susținerea proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” (MSPL), implementat de Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) cu sprijinul financiar al Ministerului German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Guvernului României, Guvernului Suediei, Uniunii Europene și Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC).

Amintim că, în cadrul primei ședințe, membrii CRS/AAC l-au ales în calitate de copreședinte al Comisiei pe Serghei Cetulean, primarul satului Parcani, raionul Soroca, implicat în implementarea unui proiect de alimentare cu apă la Parcani. Copreședinte din partea MADRM este Ion Lică, consultant principal, aprobat prin Decizia nr. 2 din 27.09.2017 a Consiliului Regional pentru Dezvoltare (CRD) Nord.

În activitatea sa, CRS/AAC dezbate proiecte de decizii, elaborând totodată recomandări pe marginea acestora, pentru a fi prezentate ulterior în cadrul ședințelor CRD Nord. Comisia are drept atribuții examinarea și aprobarea priorităților dezvoltării regionale în sectorul AAC, promovarea proiectelor regionale în rândul donatorilor și investitorilor, examinarea, cu suportul experților independenți specializați, a portofoliului de proiecte, a diferitor studii, analize și recomandări pentru cristalizarea unei viziuni regionale privind dezvoltarea sectorului respectiv.

Comentarii Adaugă comentariu
Nume, Prenume *:
E-mail:
Comentariu * caractere rămase