Prima   »  Ştiri & Galerii foto   »  Ştirile proiectului » 15 specialiști în eficiență energetică din Consiliile Raionale vor fi instruiți în domeniul managemetului energetic

15 specialiști în eficiență energetică din Consiliile Raionale vor fi instruiți în domeniul managemetului energetic

  imprimare
06.03.2018   560 Accesări  

La 6 martie 2018, a fost lansat oficial Cursul de instruire „EUREM – Manager energetic european”, destinat managerilor energetici din Consiliile Raionale. Cursul este organizat de Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova (CCI) şi susținut prin intermediul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale din Republic Moldova” (MSPL), implementat de către Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

Pe parcursul zilelor de 6 și 7 martie va fi desfășurat Modulul 1 al Cursului, care are drept tematică „Bazele managementului energetic”. În ele două zile ale modulului, participanții vor afla mai multe despre obiectivele și structura sistemului de management energetic, conținutul și sistemul de colectare a datelor, precum și despre analiza și reducerea costurilor.

Sergiu Harea, preşedintele CCI: „Domeniul eficienței energetice este unul foarte important pentru noi. Republica Moldova este un stat importator de resurse energetice, anume din acest considerent trebuie să tragem o atenție deosebită acestui domeniu. Cursul pe care îl lansăm astăzi vine anume cu acest obiectiv. Pe parcursul celor 7 ani de când este implementat, mai mult de 120 de manageri energetici de la instituțiile publice și private au fost instruiți în domeniul managementului energetic”.

Dietrich Hahn, Consultant internaţional superior în cadrul MSPL/GIZ: „Cursul EUREM este implementat deja de 7 ani în Republica Moldova cu suportul Germaniei și al Suediei prin intermediul proiectului MSPL/GIZ, având ca partener Camera de Comerț și Industire a Republicii Moldova. Armonizarea standardelor de instruire în întreaga Europă pentru managerii energetici prin intermediul EUREM va ajuta Republica Moldova să implementeze și să aplice strandarde europene în acest sector... Eficiența energetică este o prioritate majoră la nivel mondial. Și, aceasta, nu doar din motive economice, dar și din cele ce țin de protejarea mediului și a resurselor. Utilizarea pe larg a tehnologiilor și practicilor eficienței energetice va duce la efecte pozitive substanțiale și în Republica Moldova”.

Mihail Burusciuc, vicepreședinte al Raionului Florești: „Pe parcursul cursului, ne așteptăm să acumulăm cunoștințe solide în domeniul eficienței energetice. Anume acum este importantă această instruire, la începutul implementării proiectelor în acest domeniu. Doresc tuturor colegilor succese, să acumulăm cât mai multe cunoștințe, pe care să le implementăm în activitatea noastră de viitor”.

Cursul se va desfăşura în perioada martie – iunie 2018, în cadrul căruia vor fi instruiţi managerii energetici din 15 consilii raionale. Acesta se va finaliza cu o prezentare publică a proiectelor de eficienţă energetică, pe care particiăanții le vor realiza pe durata instruirii. La finalul Cursului participanţii vor susţine examenul teoretic, vor prezenta proiectele și vor obţine certificate recunoscute la nivel european.

Cursul EUREM a fost lansat în Republica Moldova pe 4 aprilie 2011, cu suportul financiar al Guvernului Germaniei, prin intermediul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” (MSPL) implementat de Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ) şi Comitetului de Est al Economiei Germane (Ost-Ausschuss der Deutschen Wirtschaft) şi cu susţinerea Ministerului Economiei al Republicii Moldova.

**************

Proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova" (MSPL) este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului al Republicii Moldova și sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Uniunea Europeană, Guvernul României, Guvernul Suediei și Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC).

Comentarii Adaugă comentariu
Nume, Prenume *:
E-mail:
Comentariu * caractere rămase