Prima   »  Ştiri & Galerii foto   »  Ştirile proiectului » Prima ședință de lucru pe marginea elaborării a două Programe Regional Sectoriale pentru UTA Găgăuzia

Prima ședință de lucru pe marginea elaborării a două Programe Regional Sectoriale pentru UTA Găgăuzia

  imprimare
04.10.2017   293 Accesări   ADR UTA Gagauzia

La 4 octombrie 2017, în incinta Agenției de Dezvoltare Regională UTA Găgăuzia a avut loc prima ședință comună a grupurilor de lucru pentru elaborarea programelor regional sectoriale în domeniul aprovizionării cu apă și sanitație, și eficiența energetică în clădirile publice. Grupurile de lucru au fost create prin ordinul directorului ADR Valerii Ianioglo cu scopul asigurării participării tuturor părților interesate în procesul de planificare regională. Acestea au fost compuse din reprezentanții Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, direcțiilor de resort din cadrul Comitetului Executiv al UTA Găgăuzia, Adunării Populare a Găgăuziei, directorii celor mai mari operatori de servicii de aprovizionare cu apă, reprezentanții administrațiilor publice locale, ONG-uri și angajații Agenției de Dezvoltare Regională.

În cadrul ședinței au fost prezentate grupurile de experți, care vor acorda asistență tehnică în procesul elaborării programelor sectoriale. Sprijinul de specialitate va fi asigurat de către Consorțiul GFA-MMD-BCI în cadrul proiectului ‘Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova’ (MSPL), implementat de GIZ Moldova în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului al Republicii Moldova.

Experții au propus pentru discuții și aprobare structura programelor, care include o analiză detaliată a situației; determinarea priorităților de dezvoltare a sectoarelor; identificarea și prioritizarea propunerilor de proiect. Directorul ADR a subliniat, că una din așteptările principale este elaborarea conceptelor de proiecte, implementarea cărora ar putea ameliora situația în sectorul aprovizionării cu apă și sanitației, și eficienței energetice în clădirile publice. La etapa inițială de elaborarea a programelor, sarcina constă în acumularea informației despre situația actuală în sectoarele vizate. În acest scop experții au conceput chestionare, care au fost trimise autorităților locale pentru a fi completate. Valerii Ianioglo, directorul ADR a făcut un apel către Autoritățile Publice Locale (APL) să completeze chestionarele cu informația necesară din sectoarele vizate până la 13 octombrie.

De asemenea, în cadrul ședinței a fost examinat planul de acțiuni pentru elaborarea programelor sectoriale. Conform planului, programele vor fi elaborate în decurs de 6 luni. În luna martie 2018, programele sectoriale vor fi prezentate pentru discuții publice și ulterior aprobate de Consiliul Regional pentru Dezvoltare UTA Găgăuzia.

Următoarea ședință a grupurilor de lucru este planificată la mijlocul lui noiembrie 2017. Elaborarea programelor are loc cu suportul proiectului ‘Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova’ (MSPL), implementat de GIZ Moldova în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului al Republicii Moldova.
*****************
Proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova" (MSPL) este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului al Republicii Moldova și sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Uniunea Europeană, Guvernul României, Guvernul Suediei și Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC).

Comentarii Adaugă comentariu
Nume, Prenume *:
E-mail:
Comentariu * caractere rămase