Prima   »  Ştiri & Galerii foto   »  Ştirile proiectului » Conducerea proiectului MSPL și reprezentanți ai Băncii Europene de Investiții au efectuat o vizită de lucru în Regiunea de Dezvoltare Nord

Conducerea proiectului MSPL și reprezentanți ai Băncii Europene de Investiții au efectuat o vizită de lucru în Regiunea de Dezvoltare Nord

  imprimare
01.06.2017   441 Accesări  

Manageri ai proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” (MSPL), implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și reprezentanții Băncii Europene de Investiții (BEI) au efectuat o vizită de lucru în Regiunea de Dezvoltare Nord.

Din componența delegației care a reprezentat proiectul MSPL au făcut parte Philipp Johannsen, director de țară al Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și managerul proiectului MSPL, Alexandr Muravschi, consultant național superior în domeniul politicii de coordonare a dezvoltării regionale, și Petru Veverița, consultant național superior în programare și planificare regională. De asemenea, la vizita de lucru a participat și Tamara Guvir, reprezentantă a BEI.

Managerii proiectului MSPL și reprezentantul BEI și-au început vizita de lucru la ADR Nord, unde împreună cu directorul Ion Bodrug și specialiștii Agenției au vorbit despre realizările și activitățile proiectului MSPL planificate pentru anul 2017. În cadrul discuțiilor, au fost menționate și anumite provocări care ar putea apărea, identificând totodată și soluții pentru acestea.

Ion Bodrug, directorul ADR Nord a menționat că Agenția are o conlucrare foarte bună cu cei trei consultanți regionali ai MSPL/GIZ delegați în Regiunea de Dezvoltare Nord și că proiectele-pilot realizate cu spijinul financiar oferit prin intermediul MSPL oferă un bun exemplu pentru autoritățile locale. „Proiectele-pilot care au fost implementate în această perioadă oferă un exemplu pentru administrațiile publice locale cum trebuie să se implice și să lucreze cu cetățenii, cu organizațiile neguvernamentale, chiar și cu fondurile naționale disponibile pentru autoritățile locale”, a punctat directorul ADR Nord.

Philipp Johannsen, director de țară GIZ și managerul proiectului MSPL, a reiterat importanța unui dialog deschis în cadrul acestei vizite de lucru. „Este bine să punctăm prioritățile, dar, totodată să identificăm provocările și soluțiile pentru acestea. Vreau să vă spun cu toată sinceritatea că am învățat foarte multe în ultimii șapte ani și jumătate de la dumneavoastră în spiritul cooperării. Noi, echipele MSPL și ADR Nord, practic am crescut împreună, pentru că am inițiat proiectele împreună. Prin proiecte am crescut. Cred că aveți o echipă deja creată, foarte puternică, care a trecut prin greutăți, prin lucruri mai ușoare, mai puțin ușoare și astfel v-ați consolidat. Consider că aveți tot dreptul, în acest context, să fiți foarte ambițioși, să vă doriți mult mai mult, pentru că Regiunea de Dezvoltare Nord merită mai mult”, a menționat Philipp Johannsen.

În cadrul discuțiilor, interlocutorii au mai vorbit despre rolul Comisiilor regional-sectoriale în procesele de implementare a proiectelor. În acest context, directorul Ion Bodrug a menționat că ADR Nord are nevoie de un specialist care să asigure funcționalitatea Comisiilor, în prima etapă prioritar fiind crearea și funcționarea Comisiilor în domeniile: Aprovizionare cu apă și canalizare și Eficiența energetică în clădirile publice. Între altele, un rol important al membrilor acestor Comisii va trebui să vizeze campaniile de informare și promovare a proiectelor ce urmează a fi implementate în regiune.

Ulterior, delegația s-a deplasat în orașul Glodeni, unde s-a întâlnit cu Ion Leucă, președintele raionului și președintele Consiliului Regional pentru Dezvoltare Nord. În cadrul ședinței participanții au discutat despre perspectivele de dezvoltare ale raionului Glodeni. De asemenea, s-a discutat și despre rolul și importanța care o pot juca regiunile și Consiliile pentru Dezvoltare Regională (CRD) în dezvoltarea locală și regională în Republica Moldova.

Ion Leucă, președintele raionului Glodeni: „Raionul Glodeni are cu ce se mândri. De exemplu, Glodeniul în trecut era vestit prin cultivarea tutunului și a sfeclei de zahăr. În raion practic nu există suprafețe de pământ neprelucrate. Avem diferite idei, care ne dorim să le implementăm, iar pentru aceasta trebuie să devenim atractivi pentru investitori, creând condiții mai bune în acest sens. Bineînțeles, există și provocări, însă noi ne străduim să nu renunțăm și să lăsam mâinile în jos. Pentru mine cel mai important e putem crea cât mai multe locuri de muncă”.

Conducerea proiectului MSPL și reprezentanții BEI și-au încheiat vizita de lucru în orașul Râșcani, unde au avut o întrunire cu Galina Zamurdac, vicepreședinta raionului, și primarii din localitățile din raion unde vor fi implementate proiecte de aprovizionare cu apă și canalizare.

Galina Zamurdac, vicepreședinta raionului Rîșcani: „Apa este inevitabilă pentru dezvoltare, pentru că apa înseamnă viață. Parafrazând, putem spune că apa înseamnă dezvoltare... Astfel, vreau să mulțumesc pentru întreg suportul care a fost acordat de către GIZ raionului Rîșcani în privința necesității de aprovizionare cu apă și canalizare, dar și pentru cel care urmează”.

Precizăm că, în următorii ani, ADR Nord urmează să implementeze în Regiunea de Dezvoltare Nord șase proiecte cu finanțare oferită de Uniunea Europeană, prin intermediul MSPL/GIZ: patru proiecte în domeniul Aprovizionare cu apă și canalizare și două în domeniul Eficiența energetică în clădirile publice. Recent, în cadrul a două ateliere de lucru, specialiștii ADR Nord și consultanții MSPL/GIZ au informat autoritățile locale vizate despre modul de implementare a proiectelor cu finanțare din partea UE, reieșind din cerințele finanțatorului, precum și din experiența acumulată de proiectul MSPL, implementat de GIZ.

Proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” (MSPL) este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) şi sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Guvernul României, Guvernul Suediei, Uniunea Europeană și Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC).

Comentarii Adaugă comentariu
Nume, Prenume *:
E-mail:
Comentariu * caractere rămase