Prima   »  Ştiri & Galerii foto   »  Ştirile proiectului » Directorul departamentului Germania și Europa de Est în cadrul Oficiului central GIZ, Manfred Horr s-a aflat într-o vizită de documentare în Republica Moldova

Directorul departamentului Germania și Europa de Est în cadrul Oficiului central GIZ, Manfred Horr s-a aflat într-o vizită de documentare în Republica Moldova

  imprimare
08.07.2016   577 Accesări  

În perioada 6-8 iulie 2016, Republica Moldova a fost vizitată de către Manfred Horr, directorul departamentului Germania și Europa de Est, în cadrul oficiului central al Agenției de Cooperare Internațoonală a Germaniei (GlZ). Alături de directorul de țară GIZ, Philipp Johannsen și consultanții proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale din Republica Moldova” (MSPL), Manfred Horr a făcut o vizită de documentare în Regiunea de Dezvoltare Nord și Centru a țării. Scopul acesteia a fost monitorizarea proiectelor finanțate de Guvernul Germaniei prin intermediul GIZ.

Pe parcursul vizitei, oficialul GIZ a avut mai multe ședințe și întruniri cu reprezentanții Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC), ai Agențiilor de Dezvoltare Regională (ADR) Nord și Centru, ai Consiliilor de Dezvoltare Regională și membri ai administrațiilor publice locale.

În prima zi de documentare, în incinta ADR Nord, Manfred Horr a avut o ședință de lucru cu viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Anatol Usatâi, președintele Consiliului Regional pentru Dezvoltare Nord (CRD Nord), Ion Leucă și directorul ADR Nord, Ion Bodrug. Printre aspectele discutate au fost necesitatea realizării reformelor în privința descentralizării la nivel regional, sporirea autorității Consiliilor Regionale pentru Dezvoltare, precum și abordarea intersectorială a problemelor în procesul de realizare a strategiilor de dezvoltare regională.

În acest context, Philipp Johannsen, directorul de țară GIZ și manager al proiectului MSPL, a subliniat despre necesitatea implicării partenerilor de dezvoltare în procesul de luare a deciziilor la nivel național, idee sprijinită și de către viceministrul Anatol Usatîi. Totodată, consultantul național superior în domeniul politicilor de dezvoltare regională și locală din cadrul MSPL, Alexandr Muravschi, a menționat despre importanța Strategiei Naționale de Dezvoltare Regională (SNDR) 2016-2020, care urmează să fie aprobată în scurt timp de către Parlamentul Republicii Moldova.

Ion Leucă, președintele Consiliului Regional pentru Dezvoltare Nord: „Contăm foarte mult și în viitor pe o colaborare bună, care va rezulta cu proiecte ce ne vor face viața mai ușoară. Pentru asta avem nevoie de voință politică la nivel central și foarte-foarte multă muncă”.

Ion Bodrug, directorul ADR Nord, a menționat despre principalele realizări în cadrul proiectelor-pilot de dezvoltare regională realizate în Regiunea de Dezvoltare Nord și finanțate prin intermediul proiectului MSPL. Este vorba de proiectele-pilot „Iluminare stradală eficientă în comuna Tătărăuca Veche, raionul Soroca”, „Îmbunătăţirea serviciilor de apă şi canalizare în raionul Râşcani” și „Îmbunătăţirea managementului deşeurilor solide în raionul Florești”, impactul pozitiv al cărora a contribuit și urmează să contribuie la îmbunătățirea nivelului de trai al cetățenilor. „Grație proiectului MSPL, cele trei proiectele-pilot au fost dezvoltate și implementate pentru a servi drept exemplu și pentru alte localități. Experiența de implementare a acestora ne-a fost utilă și în cazul proiectelor finanțate din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională”, a menționat directorul ADR Nord.

În a două zi de documentare, oficialul GIZ, alături de consultanții MSPL/GIZ, a vizitat proiectul-pilot „Creșterea eficienței energetice a spitalului raional Călărași” în orașul Călărași. Aici, delegația s-a întrunit cu personalul spitalului, reprezentanții administrației publice locale și ai ADR Centru, unde au discutat despre activitățile de implementare a proiectului-pilot.

Proiectul „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova” este implementat de Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ) şi sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Guvernul Suediei, Guvernul României, Uniunea Europeană și Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC).

Comentarii Adaugă comentariu
Nume, Prenume *:
E-mail:
Comentariu * caractere rămase