Prima   »  Ştiri & Galerii foto   »  Ştirile proiectului » A fost lansat ghidul „Conflictul de interese în achiziţiile publice”

A fost lansat ghidul „Conflictul de interese în achiziţiile publice”

  imprimare
15.03.2016   1774 Accesări  

La 15 martie 2016, în incinta Academiei de Administrare Publică din Republica Moldova (AAP) a fost lansat ghidul Conflictul de interese în achiziţiile publice”. Publicația a fost elaborată în cadrul proiectului Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova” (MSPL), implementat de către Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ).

La evenimentul de lansare a participat Excelența Sa, Ulrike Knotz, ambasadoarea Republicii Federale Germania în Republica Moldova, reprezentanți ai Guvernului, ai corpului diplomatic acreditați în Republica Moldova, ai Academiei de Administrare Publică, partenerii internaționali de dezvoltare, membri ai societății civile din România și Republica Moldova, precum și reprezetanți ai administrațiilor publice locale din țară.

Potrivit autorilor, Ghidul se adresează în primul rând practicienilor din administraţia publică, în special aleşilor din autorităţile locale, angajaţilor instituţiilor publice, şi operatorilor de servicii aflate în subordinea acestora. Rolul publicației este de a fi un îndrumar pentru autorităţile implicate în procesul de achiziţii publice și a le oferi sfaturi atât practice cât și teoretice în procesul de gestionare a situaţiilor de conflict de interese.

Oleg Balan, rectorul AAP și moderatorul evenimentului și-a exprimat recunoștința în adresa partenerilor internaționali pentru susținerea care o oferă Republicii Moldova în domeniul administrației publice locale. Achizițiile publice joacă un rol important în economia oricărui stat pentru că presupun tranziția spre o economie eficientă în utilizarea resurselor. Totuși, acestea – achizițiile publice – în Republica Moldova sunt cele mai vulnerabile din punct de vedere a coruptibilității. Ghidurile și lucrările științifico-practice care sunt elaborate sub egida și cu susținerea partenerilor internaționali sunt de un real folos și ajută la consolidarea eficientă a administrației publice”, a declarat Oleg Balan.

Excelența Sa, Ulrike Knotz, ambasadoarea Republicii Federale Germania în Republica Moldova a vorbit despre conflictul de interese și corupția care o poate genera acesta. „Rapoartele ONG-urilor naționale și internaționale arată ca achizițiile publice în Republica Moldova sunt influiențate de conflicte de interese. Totuși, conform datelor Comisiei Naționale de Integritate numărul cazurilor în care s-au aplicat sancțiuni este foarte mic. S-a adoptat noua lege privind achizițiile publice care va intra în vigoare luna viitoare. Ghidul lansat astăzi va oferi sprijin în astfel de situații. Sper însă ca acesta nu va fi doar distribuit, dar și citit și, implicit, să se țină cont de el”, a declarat E.S. Ulrike Knotz.

Adrian Dupu, consultant internațional GIZ/MSPL în domeniul achizițiilor publice și unul din autorii Ghidului a menționat că acestă publicație vine să ofere o privire de ansamblu asupra întregului mecanism de identificare, soluționare, și sancționare a conflictului de interese. „Am conceput acest Ghid punând accentul pe exemple și cazuri practice provenite atât din Republica Moldova, cât și din țări membre ale Uniunii Europene. De asemenea, am încercat o descriere a procedurilor și nu o analiză a legii de functionare a institutiilor publice, în așa fel încât și în situația unei revizuiri sau schimbări a legii ghidul să nu iși piardă utilitatea”, a subliniat Adrian Dupu.

Amintim că, partenerii proiectului în procesul de elborare a Ghidului Conflictul de interese în achiziţiile publice” au fost Academia de Administrare Publică, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor al Republicii Moldova și Agenţiile pentru Dezvoltare Regională.

Proiectul „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova” este implementat de Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ) şi sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Guvernul Suediei, Guvernul României, Uniunea Europeană și Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC).

Ghidul „Conflictul de interese în achiziţiile publice” poate fi accesat AICI.

Comentarii Adaugă comentariu
Nume, Prenume *:
E-mail:
Comentariu * caractere rămase