Prima   »  Ştiri & Galerii foto   »  Noutăţi pe domenii   »  Dezvoltare regională

Dezvoltare regională

05.12.2017
Primele rezultate ale proiectelor de dezvoltare regională
Peste 2000 de cetățeni din satele Risipeni și Bocșa, raionul Fălești beneficiază de apă potabilă la robinete, iar pentru 11 500 de cetățeni din raionul Telenești a fost reabilitat sistemul de canalizare și construită o stație de epurare. Primele rezultate ale proiectelor de dezvoltare regională ce vor fi realizate în perioada 2017-2020 cu finanțare din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională au fost prezentate, astăzi, de ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Vasile Bîtca, în cadrul unei conferințe de presă. Ministrul a precizat că în anul curent au fost inițiate 39 de proiecte de dezvoltare regională și pentru realizarea acestora au fost alocate din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR) circa 186 mln de lei.
275 Accesări    MADRM   
28.09.2017
Două Comisii regionale sectoriale își încep activitatea în Regiunea de Dezvoltare Nord
Bălți, 29 septembrie 2017. Reuniți în cadrul celei de-a treia ședințe ordinare din acest an, 30 din 45 de membri ai Consiliului Regional pentru Dezvoltare (CRD) Nord au aprobat componența nominală a două Comisii regionale sectoriale (CRS) pentru domeniile Aprovizionare cu apă și canalizare (AAC) și Managementul deșeurilor solide (MDS), structuri ce vor dezbate proiecte de decizii, elaborând recomandări pe marginea acestora, pentru a fi prezentate ulterior în cadrul ședințelor CRD Nord. Totodată, membrii CRD Nord au audiat un raport cu privire la implementarea proiectelor de dezvoltare regională în perioada ianuarie-septembrie a.c. și au fost informați despre procesul de implementare a proiectului de MDS în zona 8 (raioanele Edineț, Dondușeni, Briceni și Ocnița).
126 Accesări    ADR Nord   
   
15.09.2017
Consiliul Regional pentru Dezvoltare Sud s-a întrunit într-o nouă ședință
Consiliul Regional pentru Dezvoltare Sud (CRD Sud) s-a întrunit astăzi într-o nouă ședință, de astă dată la Căușeni, la lucrările acesteia participând 20 din cei 32 de membri aleși. Factorii de decizie regionali au dezbătut un șir de subiecte importante, cum ar fi mersul implementării proiectelor investiționale aprobate pentru finanțare în anul 2017 și valorificarea mijloacelor financiare alocate în acest scop din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională, extinderea proiectului "Aprovizionarea cu apă potabilă a locuitorilor din localităţile Iargara, Filipeni, Romanovca şi Cupcui raionul Leova", finanțat din sursele UE ș.a.
217 Accesări    ADR Sud   
11.08.2017
Specialiștii ADR Centru au întreprins o vizită de monitorizare la proiectele de dezvoltare regională
Astăzi, 09 august, o echipă de specialiști ai agenției au organizat o vizită de lucru la cîteva proiecte regionale implementate în raioanele Călărași, Strășeni și Orhei. Deplasarea a fost inițiată cu scopul monitorizării lucrărilor în cadrul a două proiecte de dezvoltare regională. Astfel, echipa de monitorizare a vizitat un șir de obiective din cadrul proiectului „Valorificarea potențialului turistic al regiunii de centru a RM - rn Strășeni, Călărași, Nisporeni și Ungheni" unde la moment se desfășoară lucrări de reconstrucție. În urma implementării acestui proiect se preconizează amenajarea a 6 popasuri turistice cu infrastructură conexă de utilitate publică, instalarea indicatoarelor şi panourilor turistice, crearea unui Centru Regional de dezvoltare şi promovare a Turismului, crearea a 4 itinerare turistice noi în regiunea Centru, construcţia unei Scene de Amfiteatrui, reabilitarea Muzeului de Istorie şi Etnografie din or. Călăraşi precum și reamenajarea Parcului „Aleea Clasicilor" din același oraș.
164 Accesări    ADR Centru   
   
21.04.2017
Subiecte importante legate de dezvoltarea regională a Republicii Moldova dezbătute în cadrul Conferinței Naționale privind Programele de Cooperare Transfrontalieră
Ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bîtca, a participat astăzi, la  Conferința Națională privind Programele de Cooperare Transfrontalieră, ce s-a desfășurat la Chișinău, transmite Serviciul de presă al ministerului.Oficialul a vorbit, în discursul de salut, despre rolul
116 Accesări    ADR Sud   
31.03.2017
Proiectele de dezvoltare regională, în atenția Premierului Pavel Filip și a Comisarului pentru Politica Regională a UE, Corina Creţu
Cooperarea cu UE în contextul politicii de dezvoltare regională şi a participării Republicii Moldova în cadrul Strategiei UE pentru regiunea Dunării (SUERD) au fost discutate astăzi de Prim-ministrul Pavel Filip și Comisarul pentru Politica Regională a UE, Corina Creţu. Premierul s-a referit la interesul Republicii Moldova pentru consolidarea instrumentelor financiare disponibile în cadrul Strategiei pentru regiunea Dunării, precum și identificarea unor noi soluții și oportunități de finanțare pentru statele non-membre UE.
145 Accesări    Guvernul Republicii Moldova   
   
17.02.2017
Experți GIZ și membri ai CRD Centru au discutat astăzi proiectul Regulamentului-cadru de funcționare a viitoarelor comisii de specialitate din cadrul CRD Centru
Agenția de dezvoltare regională (ADR) Centru a găzduit astăzi ședința de lucru care s-a desfășurat cu scopul consultării proiectului Regulamentului de funcționare a viitoarelor comisii regionale sectoriale în Regiunea Centru. Ședința face parte din activitățile de consolidare a capacităților Consiliilor Regionale pentru Dezvoltare, inițiate de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în cadrul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova".
141 Accesări    ADR Centru   
15.02.2017
Experții GIZ și membrii Consiliului Regional pentru Dezvoltare Sud au lucrat asupra elaborării Regulamentului de funcționare a viitoarelor comisii regionale sectoriale
Astăzi, la sediul ADR Sud s-a întrunit în ședință, pentru a discuta și veni cu propuneri, grupul de lucru pentru elaborarea regulamentului de funcționare a comisiilor regionale sectoriale care urmează a fi create în cadrul Consiliului Regional pentru Dezvoltare Sud. Ședința face parte din activitățile de consolidare a capacităților Consiliilor Regionale pentru Dezvoltare, inițiate de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în cadrul proiectului "Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova".
162 Accesări    ADR Sud   
   
06.02.2017
A fost aprobată finanțarea din Fondul Național de Dezvoltare Regională pentru anul 2017. Care sunt proiectele selectate pentru Regiunea de Dezvoltare Sud
În cadrul ședinței din 27 ianuarie 2017 a Consiliului Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale, a fost aprobată finanțarea, pentru anul 2017, din Fondul Național de Dezvoltare Regională, a proiectelor selectate în cadrul celui de-al treilea concurs al propunerilor de proiecte și aprobate în Documentul Unic de Program pentru anii 2017-2020. Astfel, dacă vorbim de redistribuirea Fondului Național de Dezvoltare Regională (FNDR), din Bugetul de Stat au fost alocate, în limitele anului 2017, mijloace financiare în sumă de 200,00 milioane lei, dintre care 186 640, 88 mii lei - pentru implementarea proiectelor.
115 Accesări    ADR Sud   
02.02.2017
În 2017, ADR Nord va implementa 12 proiecte de dezvoltare regională cu finanțare din FNDR. Lista proiectelor ce vor fi realizate la nordul Moldovei în perioada 2017-2020
În Regiunea de Dezvoltare Nord vor fi implementate, în acest an, 12 proiecte de dezvoltare regională cu finanțare din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR). Astfel, prin Decizia nr. 1/17 a Consiliului Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale (CNCDR) din 27 ianuarie 2017, a fost aprobată alocarea a peste 69.500.002 de milioane de lei pentru implementarea celor 12 proiecte. Din cele 12 proiecte cu finanțare din FNDR, 10 vor fi lansate în acest an, iar pentru altele două, lansate în 2014, a fost extins termenul de implementare.
123 Accesări    ADR Nord   
   
26.01.2017
Cabinetul de miniștri a aprobat finanţarea a 52 de proiecte noi pentru dezvoltarea regională a Republicii Moldova
În Republica Moldova urmează să fie implementate 52 de proiecte noi privind modernizarea infrastructurii din localităţi şi asigurarea accesului cetăţenilor la servicii publice de calitate, inclusiv proiecte de dezvoltare a infrastructurii de afaceri. În acest sens, Cabinetul de miniştri a aprobat, astăzi, Documentului Unic de Program pentru anii 2017 - 2020, care include lista proiectelor selectate pentru finanţare din Bugetul de stat.
150 Accesări    MDRC   
23.01.2017
Vasile Bîtca: ”121 mln de lei, sunt prevăzuți în Fondul Național pentru Dezvoltare Regională pentru dezvoltarea infrastructurii de afaceri, în următorii 4 ani”
Ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor a participat astăzi la atelierul de lucru ,,Consolidarea competitivității regionale prin dezvoltarea inteligentă a IMM-urilor", organizat la Chișinău, de Comisia Europeană în parteneriat cu Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM). Scopul evenimentului a fost de a prezenta experiența Uniunii Europene în consolidarea competitivității regionale prin valorificarea potențialului Întreprinderilor Mici și Mijlocii.
146 Accesări    MDRC